Kijkavonden Sterrenwacht Midden-Nederland seizoen 2023-2024

Een heldere, donkere herfst- en winter nachthemel heeft iets mysterieus. De aarde is redelijk vertrouwd terrein. Maar wat zie je allemaal in het heelal? Hoe herken je planeten, sterrenbeelden, sterren en sterrenstelsels? En wanneer kun je wat precies zien? De Sterrenwacht Midden-Nederland houdt deze herfst en winter zeven kijkavonden voor het publiek. Tijdens een kijkavond nemen we je op tournee door het zonnestelsel, de Melkweg en andere sterrenstelsels, astrofotografie en alle activiteiten van de Sterrenwacht.

De kijkavonden zijn ongeveer een keer in de vier weken op vrijdagavond wanneer er nieuwe maan is en tijdens speciale evenementen zoals de Nacht van de Nacht en de Landelijke Sterrenkijkavonden. De Sterrenwacht Midden-Nederland staat in park Schothorst in Amersfoort. In hetzelfde park, vlakbij de Sterrenwacht, is Het Groene Huis. De kijkavond begint daar. Je kunt verschillende presentaties bijwonen en daarna naar de Sterrenwacht gaan, waar telescopen zijn opgesteld.

Data

2023
Vrijdagavond 20 oktober 2023
Zaterdagavond 28 oktober 2023 (Nacht van de Nacht)
Vrijdagavond 17 november 2023
Vrijdagavond 15 december 2023

202
4
Vrijdagavond 19 januari 2024
Vrijdagavond 16 februari 2024
Zaterdagavond 16 maart 2024

Publieksavonden

Tijdens de Nacht van de Nacht en de Landelijke Sterrenkijkdagen is de Sterrenwacht Midden-Nederland ook open voor het publiek.

Nacht van de Nacht: zaterdag 28 oktober 2023
Tijdens de Nacht van de Nacht dit jaar is het zowaar volle maan. Een uitgelezen gelegenheid om te ervaren, ook via de telescoop, hoe krachtig de maan ‘schijnt’. En hét moment voor spannende verhalen van speciale gast Abe de Verteller.

Landelijke Sterrenkijkdagen: zaterdag16 maart 2024
Tijdens deze tweede avond van de Landelijke Sterrenkijkdagen staan de telescopen bij helder weer ook opgesteld op het veld voor de Sterrenwacht.

Tip

De Sterrenwacht nodigt geregeld een deskundige uit die zijn kennis en ervaring wil delen over een specifiek onderwerp, de Publiekslezingen. Kijk daarvoor in de agenda op de site.

Informatie

  • Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
  • Je bent welkom tussen 19:30-23:00 uur.
  • Parkeren kan bij Het Groene Huis waar de kijkavond start.
  • Interessant voor jong en oud.
  • We willen je enthousiast maken voor het sterrenkijken en de activiteiten van de sterrenwacht. De avonden zijn laagdrempelig en inspirerend.
  • Kleed je warm aan.
  • Houd er rekening mee dat als het bewolkt is, waarnemen door de telescopen lastig of zelfs niet mogelijk is. Om teleurstelling te voorkomen: verifieer de weersverwachtingen voor de avond, bijvoorbeeld via Clear Outside. Bij slecht weer zijn er wel presentaties.

Adres

Sterrenwacht Midden-Nederland
Schothorsterlaan 27
3822 NA Amersfoort

Het Groene Huis Amersfoort
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort

Scroll naar boven