Kijkavond vrijdag 19 januari 2024

Vrijdagavond 19 januari 2024 is de vijfde kijkavond dit seizoen bij de Sterrenwacht Midden-Nederland. Als het helder is op 19 januari dan gaat het je duizelen die avond. In één oogopslag zijn er vele wintersterrenbeelden te zien zoals Orion. De Orionnevels zijn een kraamkamer van sterren met prachtige gas- en stofwolken. Ook zijn Stier en Tweeling goed te zien. De Pleiaden twinkelen je stralend tegemoet. En wat dacht je van de rode reuzenster Betelgeuze, die misschien op ontploffen staat?

De vertrouwde maan staat te schijnen, zo vlak na het eerste kwartier met daar in de buurt de grootste planeet van ons zonnestelsel Jupiter en zijn vier grootste zichtbare manen, waar misschien wel leven is. Bij de Sterrenwacht staan telescopen waardoor je als het helder is prachtige winterhemelobjecten kunt zien. Als het meezit zie je dichtbij de maan de veraf gelegen gasplaneet Uranus, die er 84 jaar over doet om een rondje om de zon te maken. Voordat je gaat kijken, zijn er in Het Groene Huis presentaties over wat er aan de winterhemel te zien is.

Start in Het Groene Huis

Tijdens de open kijkavond, die start in Het Groene Huis, zijn er verschillende presentaties over sterren, planeten, telescopen, astrofotografie, zwarte gaten en het heelal. Je kunt ook al je vragen stellen aan leden van de Sterrenwacht over de kosmos, telescopen en activiteiten van de Sterrenwacht Midden-Nederland.

Meer informatie

De open kijkavond is interessant voor jong en oud en is gratis. Er is een vrije inloop vanaf 19.30 uur in Het Groene Huis. Daar krijg je eerst een mooie presentatie over het heelal en de Sterrenwacht. Daarna kun je naar de Sterrenwacht waar telescopen staan opgesteld. Kijk voor alle informatie bij Kijkavonden.

Scroll naar boven