Veel gestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de Sterrenwacht Midden-Nederland?

De openingstijden wisselen. In de agenda kun je zien wanneer de Sterrenwacht open is voor publiek. Doordeweeks is de Sterrenwacht vooral open voor de leden van verschillende werkgroepen en de cursussen.

Er is vandaag een astronomisch fenomeen. Kan ik er vanuit gaan dat jullie open zijn voor publiek?


Nee, je kunt er helaas niet vanuit gaan dat wij automatisch open zijn wanneer er een astronomische gebeurtenis is, zoals zichtbare planeten of een zons- of maansverduistering. Als er iets georganiseerd wordt vanuit de sterrenwacht kun je dit in de agenda terugvinden.

Het is helder weer en Nieuwe Maan. Kan ik er vanuit gaan dat jullie open zijn voor publiek?


Nee, je kunt er helaas niet vanuit gaan dat wij automatisch open zijn wanneer de weersomstandigheden goed zijn. Als er iets georganiseerd wordt vanuit de sterrenwacht kun je dit in de agenda terugvinden.

Hoe meld ik mij aan voor een cursus?


Aanmelden voor de Basiscursus Sterrenkunde of de Waarneemcursus ‘De Hemel van…’ kan via een link naar de website van Eventbrite. Deze link zal ruim vóór het begin van de cursus op de website staan.

Moet ik me aanmelden voor een lezing of kijkavond?


Voor een lezing kun je je aanmelden via Eventbrite. Een lezing kost € 7,50. Voor een kijkavond hoef je je niet van tevoren aan te melden. Een kijkavond is gratis toegankelijk voor publiek.

Bieden jullie ook lezingen of kijkavonden aan voor individuen of (kleine of grote) groepen?


Ja, de Sterrenwacht Midden-Nederland kan lezingen of kijkavonden organiseren voor besloten kring. Daarvoor gelden speciale tarieven:

– €50 voor maximaal drie personen
– €75 voor een groep tussen de drie en vijftien personen 
– €100 voor een groep van meer dan vijftien personen

Deze bedragen zijn inclusief de huur en begeleiding van de Sterrenwacht en koffie, thee en fris. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info@sterrenwacht-mn.nl

Ik heb een telescoop gekocht, maar ik weet niet hoe deze werkt. Kunnen jullie mij hiermee helpen?


Ja natuurlijk. De Sterrenwacht Midden-Nederland helpt je graag bij een nieuwe telescoop. Stuur hiervoor even een e-mail naar info@sterrenwacht-mn.nl.

Ik wil graag een telescoop kopen, maar ik weet niet wat ik moet kiezen. Kunnen jullie hierbij helpen?


Ja natuurlijk kunnen we je helpen bij de aanschaf van een nieuwe telescoop. Stuur hiervoor even een e-mail naar info@sterrenwacht-mn.nl. Neem ook zeker de tijd om rond te kijken op www.astroforum.nl, waar deze vraag vaker voorbij gekomen is.

Wat kan ik verwachten op een publieksavond?


Tijdens een publieksavond staan er buiten voor de Sterrenwacht telescopen en kun je binnen kijken door de grote telescoop. Er is ook altijd een korte toelichting op wat er aan de hemel te zien is.

Over de publieksavond:

– De publieksavonden zijn alleen in de winter omdat het in de zomer te laat donker is.
– De publieksavonden zijn meestal een keer in de vier weken op vrijdagavond.
– De avonden zijn alleen als er een nieuwe maan is – je kunt anders te weinig zien.
– Kleed je warm aan, het kan soms erg koud zijn buiten.
– De Sterrenwacht heeft een kleine ruimte, het kan zijn dat de Sterrenwacht vol is met publiek tijdens een toelichting, je moet dan buiten wachten. Een toelichting duurt meestal een half uur. Je kunt als je moet wachten op een volgende toelichting, alvast buiten kijken door de telescopen. Houd er rekening mee dat als het bewolkt is, er niets te zien is en kijken door de telescopen niet mogelijk is. Om teleurstelling te voorkomen: kijk even wat de weersverwachtingen zijn voor die avond, bijvoorbeeld via Clear Outside.

Scroll naar boven