Over ons

“Sterrenwacht Midden-Nederland” is gelegen in Park Schothorst te Amersfoort. Park Schothorst is vrij toegankelijk voor publiek.

Sterrenwacht Midden-Nederland is op 1 maart 1987 opgericht als KNVWS Afdeling Amersfoort en heeft momenteel ongeveer 95 leden en een aantal donateurs. De sterrenwacht is gelegen in Park Schothorst te Amersfoort. We organiseren regelmatig kijkavonden voor het publiek en organiseren activiteiten voor onze leden en andere geïnteresseerden. De sterrenwacht biedt ook basiscursussen astronomie en cursussen waarnemen aan. Onze werkgroepen houden zich onder andere bezig met radio-astronomie, astrofotografie en theoretische natuurkunde.

Meekijken door de telescoop

De hoofdkijker van de Sterrenwachts is een grote Meade LX200 ACF met een 14″ (35cm) opening met een F10 brandpunt. Dit is een voor Nederlandse begrippen zeer grote kijker. Deze telescoop is zeer geschikt voor waarnemingen van de maan, planeten en planetaire nevels. Ook voor ‘deepsky’ waarnemingen is het een zeer geschikte telescoop.

Tijdens bijvoorbeeld kijkavonden kun je genieten van de sterrenkundige verschijnselen door zelf te kijken door de grote telescoop (of de handzamere modellen) naar bijvoorbeeld de maan, de zon of de planeten. In de winter, als het goed donker is, zijn de winterobjecten te zien zoals de sterrenstelsels, de Orionnevel, planetaire nevels en sterrenhopen. Tijdens deze waarnemingen is er uitleg over de sterrenhemel. De leden van de Sterrenwacht delen graag hun kennis over heelal, telescopen en het leren waarnemen.

Interessant uitje!

Combineer bezoek aan de Sterrenwacht bijvoorbeeld met een wandeling door Park Schothorst. Het stadspark werd in 1987 geopend voor publiek en is vrij toegankelijk. Het park is een afspiegeling van de landschappen in de omgeving van Amersfoort. Zo is er een heidevegetatie en een polderlandschap. Ook komen er zeldzame orchideeën en andere bijzondere plantensoorten voor. In Park Schothorst zijn ook andere verenigingen gevestigd die zich op het gebied van de natuur bezig houden zoals de bijenhouders, tuinders en het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie.

Scroll naar boven