Kijkavond 16 maart 2024

Het is zaterdag 16 maart 2024 de zesde en laatste sterrenkijkavond van dit seizoen bij de Sterrenwacht Midden-Nederland. Het is ook het weekend van de Landelijke Sterrenkijkdagen. Als het helder is, staat het wintersterrenbeeld Orion met zijn nevels als een schilderij van Van Gogh te schitteren aan het firmament. Wist je dat deze nevels vele jonge sterren herbergen in de machtige gas- en stofwolken? Ook zijn andere wintersterrenbeelden nog goed te zien zoals Stier en Tweeling.

De diamanten zeven zuster sterrengroep Plejaden kun je niet missen, tenminste als je weet waar je precies moet kijken. Volgens de inheemse bevolking van Noord-Amerika stammen de mensen af van deze zusters. De rode reuzenster Betelgeuze staat op het punt om te ontploffen; misschien vanavond wel? Het is bijna halve maan en dat is het mooiste moment om met de telescopen de kraters in de schaduw van de zon te ontdekken. Ook Jupiter is nu nog goed zichtbaar, de grootste planeet van ons zonnestelsel is met helder weer mooi waar te nemen.

Start in Het Groene Huis

Tijdens de open kijkavond, die start in Het Groene Huis, zijn er verschillende presentaties over sterren, planeten, telescopen, astrofotografie, zwarte gaten en het heelal. Je kunt ook al je vragen stellen aan leden van de Sterrenwacht over de kosmos, telescopen en activiteiten van de Sterrenwacht Midden-Nederland. Daarna kun je bij de Sterrenwacht kijken door de verschillende telescopen en de laatste echte beelden van de winterhemel zien.

Meer informatie

De open kijkavond is interessant voor jong en oud en is gratis. Er is een vrije inloop vanaf 19.30 uur in Het Groene Huis. Daar krijg je eerst een mooie presentatie over het heelal en de Sterrenwacht. Daarna kun je naar de Sterrenwacht waar telescopen staan opgesteld. Kijk voor alle informatie bij Kijkavonden.

Scroll naar boven