Publiekslezing 21 juni 2024 door professor Stéphanie Cazaux: Is er leven op ijsmanen?

Associate Professor Stéphanie Cazaux zal op 21 juni 2024 een publiekslezing geven bij Sterrenwacht Midden-Nederland over de vraag: ‘Is er leven op ijsmanen?’ Je leert deze avond meer over de oceanen die zich bevinden onder de kilometers dikke ijslagen van manen in ons zonnestelsel.

“We beginnen met de lessen die we hebben geleerd van de Cassini-missie, met specifieke aandacht voor de ijsmanen rond Saturnus. Een van deze manen, Enceladus, onderscheidt zich door cryovulkanen,” vertelt dr. Cazaux. “Dank zij de recente metingen van de James Webb-telescope (JWST) kunnen we nu dieper ingaan op de ijsmanen van Jupiter en de mysteries ontrafelen van de oceanen die verborgen liggen onder dikke lagen ijs. Tot slot bespreek ik hoe we met experimenten op aarde meer te weten kunnen komen over ijsmanen en de plannen voor toekomstige missies die ons nog meer inzicht kunnen bieden in de potentie van leven in deze onontdekte oceanen.”

Professor Stéphanie Cazaux

“Dank zij de recente metingen van de James Webb-telescope (JWST) kunnen we nu dieper ingaan op de ijsmanen van Jupiter, vertelt Stéphanie Cazaux

Dr. Stéphanie Cazaux is universitair hoofddocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft, Nederland, dankzij een Fellowship voor Topvrouwen (2020-heden). Ze behaalde in 1999 haar mastergraad in astronomie aan de Universiteit van Nice in Frankrijk en promoveerde in de astronomie aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2004. Na haar promotie heeft ze als onderzoeker bij verschillende binnen- en buitenlandse instellingen gewerkt. Ze heeft uitgebreide ervaring in het geven van onderwijs en het begeleiden van studenten en promovendi. Ze werkt samen met onder meer de Universiteit Leiden en het Max-Planck-Institut für Extraterrestrische Physik in Duitsland, waarbij de focus ligt op laboratoriumexperimenten en astrofysische modellen.

Lidmaatschappen:

  • Lid van JWST ERS Jupiter System-consortium (2018-heden).
  • Lid van JUICE-consortium (2018-heden).
  • Lid van SAFARI/SPICA consortium (2012-heden).
  • Lid van de International Astronomical Society (IAU) (2012-heden).

Meer informatie

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: Vrijdag 21 juni 2024
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur) tot 22:00 uur
Toegang: €7,50 – Leden gratis!

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan

Scroll naar boven