Lezing “Hallo, is daar iemand?“ Speuren naar leven in het heelal

Melkweg sterrenstelsel

Zou er nog ergens leven zijn in het heelal of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Herhaaldelijk komen er berichten in de pers dat er “aanwijzingen” zijn voor leven elders, bijv. op Mars. Maar steeds blijkt het dan toch niet zo zeker te zijn. Als er al leven elders is, hoe zou het er dan uit kunnen zien? Zoals de marsmannetjes in strip-figuren met antennes in plaats van oren, of misschien wel heel anders: bijvoorbeeld reusachtig zwevende ballen slijm, of misschien nog veel gekker. We weten het gewoon niet.

Toch kunnen we uit het ontstaan van het leven op aarde al veel te weten komen over hoe het zou kunnen zijn. De laatste jaren zijn op aarde levensvormen gevonden die wel heel bijzonder zijn en die aantonen dat zelfs onder extreme omstandigheden leven zich kan ontwikkelen.

Als we die kennis nu eens toepassen op wat we weten van andere sterren en planeten? Het mooist zou natuurlijk zijn als we kontakt zouden kunnen maken. Want, als het “wezens” zijn, dan zouden ze best een voorsprong op ons kunnen hebben van vele miljoenen jaren!! Wij zenden regelmatig signalen de ruimte in en met grote radiotelescopen wordt ook driftig geluisterd of iemand in de ruimte probeert ons berichten te sturen. Paul Allen, de collega van Bill Gates, heeft zelfs een grote nieuwe radiotelescoop laten bouwen om beter te kunnen zoeken naar signalen.

Prof. Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie foto’s laten zien wat we weten over het ontstaan van leven op aarde en de kans dat dit ook elders in het heelal gebeurt, en vertellen over de zoektochten naar exoplaneten en leven in het heelal.

Wanneer: 10 april 2015
Waar: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27 te Amersfoort
Hoe laat: De lezing begint om 20.00 en eindigt rond 22.00 uur
Entreeprijs: Leden & donateurs Sterrenwacht Midden-Nederland en Astra Alteria gratis. Overige € 5,00.

Aanmelden:  Arjan.de.Boer@sterrenwacht-mn.nl

Scroll naar boven