Lezing over de V2 raket

Raket V2

Onderwerp: De V2 raket en de geschiedenis er omheen
Waar: Sterrenwacht Midden Nederland, Schothorsterlaan 27, Amersfoort
Wanneer: 29 mei 2015 20.00 tot ~22.00
Toegang: Leden & donateurs van Sterrenwacht Midden-Nederland en leden van Astra Alteria gratis. Overige € 5,00.
Aanmelden: Arjan.de.Boer@sterrenwacht-mn.nl

De V2 was de eerste onbemande, geleide ballistische raket. Hans Walrecht geeft op 29 mei een lezing over de V2 welke aan de basis heeft gestaan van de huidige rakettechnologie. De lezing begint met een korte geschiedenis van de raket, vertelt vervolgens over de Duitse “rakettenkoorts” en de ontwikkeling en het testen van de voorloper van de V2, de A-serie door het Duitse leger o.l.v. Wernher von Braun.

Na de slag om Stalingrad wordt de A-4 raket het vergeldingswapen V-2. Dan volgt de V-2 productie Peenemünde en de verplaatsing van de productie naar de ondergrondse fabriek in Mittelberg.

De V-2 raket

Hoe vonden mobiele lanceringen plaats? Den Haag wordt ‘Cape Canaveral achter de duinen’? Hoe groot was de aangerichte schade en het menselijk leed? Het einde van de V-2 terreur leidt echter tot een nieuw begin van de ruimtevaart. En dat zal uiteindelijk weer leiden tot de bemande maanlandingen.

Deze lezing zal het ene moment wat technisch zijn maar is tegelijkertijd voor een groot publiek toegankelijk vanwege het menselijk drama bij de vervaardiging, de bombardementen, het verzet en de mislukte lanceringen in o.a. Den Haag.

Voor meer informatie over onze sterrenwacht zie http://www.sterrenwacht-mn.nl De sterrenwacht is ook op Facebook en Twitter te vinden (@sterrenwachtmn).