Sterrenwacht open tijdens eclips 20 maart

Onderwerp: Unieke zonsverduistering
Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland
Tijdstip: vr. 20 maart 09:00 tot ~12:00
Toegang: gratis! (let op beperkt ruimte voor scholen, zie onder)

Op 20 maart is er ’s ochtend een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in ons land. Iets dergelijks komt niet zo vaak voor. Voor de Amersfoortse amateursterrenkundigen is dit natuurlijk een goede reden om de sterrenwacht te openen voor publiek en scholen.

Wat is een zonsverduistering?
Bij een zonsverduistering schuift de maan voor de zon langs. De maan heeft weliswaar een 400 maal kleinere diameter dan de zon, maar de zon staat 400 maal zo ver weg. Daarom kan de maan de zon helemaal bedekken. Dan heb je een totale zonsverduistering. Dat zie je echter in een smalle strook die over de aarde loopt. We noemen dat de totaliteitszone. Tijdens de totale zonsverduistering in augustus 1999 was die zone 110 km breed. Op 20 maart is hij echter 500 km breed, lopend van een punt ten zuiden van Groenland, onder IJsland door, over Spitsbergen heen tot de Noordpool. Dat is dus voornamelijk over de oceaan!
Buiten die zone zie je in een veel groter gebied een gedeeltelijke zonsverduistering, waarvan de grootte, ofwel het verduisterde deel van de zon, afneemt met de afstand tot de totaliteitszone. In Midden-Nederland zal op 20 maart maximaal 84 procent van de zon door de maan worden bedekt.

Zonlicht is schadelijk voor uw ogen
Zelfs het kleinste streepje direct zonlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om die reden zijn er speciale eclipsbrilletjes, die voorzien zijn van speciaal zonnefiltermateriaal. Gebruik alleen zo’n eclipsbrilletje om naar de zon te kijken. Wat u absoluut niet moet gebruiken om naar de zon te kijken is een zonnebril, een CD, een beroet glaasje of zwarte film. Vaak laten deze middelen schadelijke infraroodstraling door. Dat zie en voel je niet, maar je merkt het later wel, als je niet meer goed kunt zien. Neem dus geen enkel risico!
Meer informatie vindt u in een gratis brochure van Rob Walrecht, Veilig zonnekijken, die u op www.walrecht.nl kunt downloaden (op de home page).

Scholen en publiek
Op 20 maart kunt u op de sterrenwacht in Amersfoort terecht voor informatie en om te kijken, ook door een telescoop met een speciaal zonnefilter. De sterrenwacht zal vanaf 9:00 uur geopend zijn. Tegen 9:30 begint de verduistering en zien we het eerste ‘hapje’ uit de zon. De verduistering duurt tot 11:48. Daarna is de zon weer ‘compleet’.
Docenten die met hun klas naar de sterrenwacht willen komen dienen zich eerst aan te melden. Met behulp van de eerder genoemde brochure kunnen docenten hun leerlingen voorbereiden. In de sterrenwacht krijgen de aangemelde klassen een korte les over de zonsverduistering van Rob Walrecht, en tevens een set van zes informatieve sterrenkundeposters. Elke 15 minuten wordt er een les gegeven, zodat er plaats is voor slechts tien scholen.

Parkeerbeleid
E
r is rondom de sterrenwacht een beperkte parkeergelegenheid. Parkeren is alleen toegestaan in de daartoe bestemde parkeervakken. Parkeren op het gras is niet toegestaan. Indien het vol is kan je je auto ook neerzetten op het parkeerterrein van het CNME / Handboogschietvereniging Centaur (zie google maps : https://goo.gl/maps/odacH ) wat aan je rechterhand ligt als je naar de sterrenwacht rijdt.Of vlak bij de ingang Huize Schothorst. De loopafstand bedraagt ongeveer 300 meter. Uiteraard is er meer dan voldoende parkeergelegenheid voor fietsen.