Lezing 31 mei 2024 door dr. ir. D. Dirkx: De JUICE missie naar de manen van Jupiter

De Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) missie van de European Space Agency (ESA) is op 14 april 2023 succesvol gelanceerd vanuit het Guiana Space Center op een Ariane 5 raket. Het primaire wetenschappelijke doel van de JUICE missie is het karakteriseren van Jupiter’s ijsmanen Europa, Ganymedes en Callisto. Dr. ir. Dominic Dirkx, Project Scientist van het PRIDE experiment op de JUICE missie en lid van de door ESA en NASA opgezette ‘JUICE-Clipper Steering Committee’ vertelt vrijdagavond 31 mei 2024 bij de Sterrenwacht Midden-Nederland meer over over deze ijsmanen en de interactie tussen de manen en Jupiter.

”De ijsmanen van Jupiter bestaan voor een groot gedeelte uit waterijs, waar we bij Europa en Ganymedes met grote zekerheid kunnen zeggen dat er zich onder het ijsoppervlak diepe, globale wateroceanen bevinden. Wij verwachten zelfs dat er in elk van deze oceanen meer vloeibaar water is dan op alle oceanen op Aarde bij elkaar. Dit maakt deze manen van bijzonder groot belang voor het begrijpen van mogelijke buitenaardse habitats voor leven,” vertelt dr. ir. D. Dirkx.

Groot scala aan technisch vernuft

JUICE zal de manen, en de interactie tussen deze manen en Jupiter, bestuderen door gebruik te maken van een uitgebreide suite van wetenschappelijk instrumenten zoals cameras, spectrometers, een laser hoogtemeter, een radar, plasmadetectoren en een radiosysteem om de beweging van JUICE ten opzichte van de Aarde te meten. Dr. ir. Dirkx: “Het is met name deze laatste metingen waar de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap een belangrijke rol speelt en de leiding heeft over een van de experimenten, genaamd PRIDE.

In deze lezing zal een overzicht worden gegeven van de JUICE missie, met een nadruk op de metingen van PRIDE en andere instrumenten die zullen worden gebruikt om ons begrip te verbeteren van het inwendige en de evolutie van de manen. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan een van de grootste vragen in de planetaire wetenschap: wat zijn en waren de condities in het inwendige van ijsmanen, en zijn deze condities gunstig voor het ontstaan en gedijen van leven?”

Dominic Dirkx

Dominic Dirkx is sinds 2016 universitair docent in de ‘Astrodynamics & Space Missions’ sectie van de faculteit luchtvaart- en ruimtevaart aan de TU Delft, waar hij in 2015 is gepromoveerd. Zijn specialisatie is de ontwikkeling van nieuwe methodes en metingen voor het nauwkeurig bepalen van de beweging van planetaire satellieten. Dr. ir. Dirkx is ‘Project Scientist” van het PRIDE experiment op de JUICE missie en lid van de door ESA en NASA opgezette ‘JUICE-Clipper Steering Committee’. Hiernaast is hij projectleider en ontwikkelaar van de open-source Tudat software voor baanberekeningen.

Meer informatie

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: Vrijdag 31 mei 2024
Tijd: 20:00 uur (de zaal is open vanaf 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis! 

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Scroll naar boven