Astrofoto van de maand januari 2024 – M81 door Ruben Jorksveld

Een talenmix met als basis het Latijn is nodig om woorden te geven aan de omschrijving van het Bodestelsel, M18. Dit stelsel is een ‘Grand Design’. En dat is het. Het woord ‘grand’ komt van het Oudfranse ‘grant’, dat is afgeleid van het Latijnse woord ‘grandis’, wat ‘groot’ en ‘uitstekend’ betekent. Ook het woord ‘design’ is ontleend aan het Latijn, het woord ‘designare’ betekent ‘aanduiden’ of ‘aantekenen’. En deze woorden zijn volledig van toepassing op dit majestueuze juweel. De foto van de maand januari 2024 werd gemaakt door Ruben Jorksveld.

M81

“Deze maand hebben we een foto van sterrenstelsel M81, het Bodestelsel. Dit is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major), op 12 miljoen lichtjaar afstand van de aarde.

De foto is gemaakt door negentig foto’s van twee minuten te stapelen en te bewerken in speciale software. Daarmee komt de totale integratietijd van de foto op drie uur. De telescoop is een 6 inch Ritchey-Chretien Cassegrain op een brandpuntsafstand van 945 mm, de camera een ZWO ASI 533 RGB-camera.”

Ruben Jorksveld
Scroll naar boven