Astrofoto van de maand september 2023 – Blauwe Maan fotomozaïek door Erik Kroon

De tweede volle maan in een kalendermaand wordt ‘Blauwe Maan’ genoemd. Afgelopen donderdag 31 augustus 2023 was er een Blauwe Maan. De volgende tweede volle maan in een kalendermaand is zondag 31 mei 2026. Het is redelijk zeldzaam, het komt een keer in de 2,7 jaar voor en vandaar de Engelse uitdrukking ‘Once in a blue moon’.

Wat ook aardig uniek is, is een maan die er op het eerste gezicht ‘blauw’ uitziet. De Nederlandse uitdrukking ‘Op een blauwe maandag’ (stelt weinig voor) heeft niets met het fenomeen te maken. De oorsprong van deze uitdrukking is een raadsel. Erik Kroon uit Amersfoort, lid van de werkgroep Astrofotografie was nog maar nauwelijks de trotse bezitter van een fonkelnieuwe telescoop toen zijn oog viel op deze grootse Blauwe Maan.

Toen ik mijn eerste telescoop net twee maanden in mijn bezit had en ik hem voor de derde keer gebruikte, heb ik deze Maan foto gemaakt. De foto is gemaakt op 29 april om 19:50 uur toen de zon nog volop scheen (daarom de blauwe gloed).

Het is een mozaïek van verschillende afzonderlijke foto’s.

De foto is gemaakt met een Celestron Astro Fi 5 Schmidt-Cassegrain goto telescoop met een ZWO ASI120MC-S camera. De telescoop is een 125 mm en F10. De foto’s zijn alleen gestitched zonder nabewerking.

Scroll naar boven