Het winter sterrenbeeld Orion

Orion is een opvallend sterrenbeeld dat alleen ’s winters te zien is. Orion is vooral bekend door de 3 sterren op een rij.
In de Griekse mythologie was Orion een jager die de Plejaden achtervolgde. Hij werd door Artemis per ongeluk gedood en daarna tot sterrenbeeld verheven.

Op het noordelijk halfrond is Orion in de winter niet te missen. Orion staat aan de Zuid-West hemel. Dit sterrenbeeld lijkt op een zandloper met linksboven de heldere ster Betelgeuze, een rode superreus, rechtsboven Bellatrix, rechtsonder Rigel, een blauwe superreus en tevens de helderste ster van Orion, en linksonder Saiph.

Het sterrenbeeld Orion

In het midden lopen de drie vrijwel even heldere sterren Alnitak, Alnilam en Mintaka (ζ, ε en δ Orionis) schuin als een riem naar rechts omhoog. Samen worden ze daarom de Gordel van Orion, Driekoningen of Jakobsstaf genoemd.

Aan de gordel hangt zijn zwaard, de nevel M42, met de sterren Hatysa en Mizan Batil I (44 en 42 Orionis). Links van Orion bevindt zich de heldere, fonkelende ster Sirius, de helderste ster van ons halfrond. Sirius maakt deel uit van het sterrenbeeld de Grote Hond, Canis Major, de grote jachthond van Orion.

De Orion-nevel (M42)

De Orion-nevel (M42) bestaat vooral uit waterstofgas en is een actief stervormingsgebied in onze Melkweg, ook wel ‘kraamkamer’ genoemd.
De nevel is een groot object dat geliefd is onder astrofotografen, ook bij onze sterrenwacht. Zie hiernaast de foto van ons lid Wim Walk.
De Orion-nevel is met een verrekijker en bij helder weer zelfs al met het blote oog te zien en is daarmee ook een dankbaar object voor degenen die (nog) geen telescoop hebben.
In middelgrote telescoop tekent de nevel zich duidelijk af en is te vinden rond een klein parallellogram van 4 sterren dicht bij elkaar.

Paardenkopnevel (Barnard 33)

De Paardenkopnevel (Barnard 33) in het sterrenbeeld Orion is een absorptienevel die een deel van het op de achtergrond liggende waterstof (H-II)-gebied IC 434 verduistert. Een soort donkere wolk met de vorm van een zeepaardje.
Als Orion ‘rechtop’ in het zuiden staat is die te vinden vlak onder de ster Alnitak, de meest linkse van de drie gordelsterren. Dit is een typisch fotografieobject dat in de telescoop als absorptienevel niet zo duidelijk opvalt als de bekende nevels uit de Messier-reeks waaronder M42. 

Deze foto is van ons lid Christiaan Berger. De felle ster links is Alnitak.

Scroll naar boven