Vrijdag 10 november lezing: Aurora (Borealis)

De lezing behandelt diverse aspecten van de aurora. Eerste deel: Een korte blik op folklore en geschiedenis, en vormen van de aurora. De drie factoren die samen moeten komen om een aurora te zien betreffen omstandigheden, zon en zonnewind, het magnetisch veld van de aarde en aurora ovalen, connectie tussen de magnetische velden van zon en aarde, en het ontstaan van de kleuren. Tweede deel: De drie factoren in de praktijk, ruimteweer en zonnestormen, aurora processen op andere planeten, info m.b.t. waarnemen, waar informatie te vinden, en fotografie.

Aan het einde van eerste en tweede deel gelegenheid tot vragen.

Thea Schenk
Astronomie heeft me al geboeid vanaf mijn tienerjaren (en later ook reisfotografie), maar pas na mijn pensioen had ik echt tijd om me er verder in te verdiepen. In 2011 ben ik met een van de schepen langs de Noorse kust meegegaan en heb zo mijn eerste aurora gezien die een diepe indruk op me maakte. Dat was het begin van een fascinatie voor de aurora. Aan boord van het schip leerde ik het jaar erna een Brits astrophysicus kennen die daar dagelijks een lezing gaf over o.a. de aurora; van hem kreeg ik mijn eerste informatie over de aurora processen, en nu delen we ervaringen. Voor de Covid tijd reisde ik zowel naar Noorwegen als IJsland, maar de laatste jaren verblijf ik 2x ruim een maand in Noorwegen in de herfst/winter, meest aan land, en heb zo al vele auroras gezien.

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: 10 november 2023 20.00 uur
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis!   

Er is een beperkt aantal plaatsen.

Scroll naar boven