Geannuleerd! Vrijdag 15 september 2023 lezing: Voedsel verbouwen op de Maan of Mars

Foto:  Wikimedia Commons, NASA via CC0

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Ecoloog en exobioloog dr. ir. Wieger Wamelink onderzoekt dit aan de Wageningen University & Research (WUR). Vrijdag 15 september 2023 houdt hij een lezing over zijn onderzoek bij Sterrenwacht Midden-Nederland. 

Om te onderzoeken of het mogelijk is om planten te laten groeien op Mars en de maan zetten wetenschappers verschillende experimenten op met kunstmatige Mars- en maanbodems. Zij legden zaden van verschillende groenten te kiemen en volgden die in hun groei. Na drie groeiseizoenen zijn zij inmiddels in staat om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door grond verbeter methoden.

Mars maaltijd

De volgende stap was het onderzoeken van de eetbaarheid van de oogst. De bodems waarop zij groeiden bevatten veel zware metalen die een probleem kunnen vormen voor de gezondheid van de mensen op Mars. Nadat de onderzoekers vaststelden dat de zware metalen niet in het voedsel terecht waren gekomen, organiseerden zij een ‘Mars maaltijd’ voor iedereen die het onderzoek had gesteund.

Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen een belangrijke rol, omdat ze dode plantenresten afbreken. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet de zaden vergeten.

Over de spreker

Dr. ir. Wieger Wamelink werkt als ecoloog bij Wageningen Environmental Research (Alterra), onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Hij houd zich daar bezig met de relatie plant-bodem. Op basis van een database met veldgegevens stelde Wamelink samen met collega’s een systeem op waardoor voor bijna alle Nederlandse plantensoorten hun voorkeur voor groeiplaatsen inzichtelijk werd gemaakt, onder meer voor grondwaterstand, zuurgraad van de bodem en nutriëntenvoorkeur. Dit onderzoek was ook het startpunt voor het onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en de bodem van de maan.

Praktische informatie

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: vrijdag 15 september 2023
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis!

Scroll naar boven