Sterrenregen waarnemen op de Eemlijn tijdens Perseïden

Heb je dat ook wel eens meegemaakt: op een heldere avond zie ineens een vallende ster voorbijflitsen. Volgens de traditie mag je dan een wens doen die uitkomt als je hem voor je zelf houdt! Wat moet het dan een feest zijn om op een avond tot zo’n 30 vallende sterren per uur te zien! Die gelegenheid is er rond 12 en 13 augustus a.s. tijdens de zgn. “Perseïde meteorenstorm”

Extra bijzonder wordt dit alles als je de Perseïden varend over de Eem, ver verwijderd van de lichtvervuiling van Amersfoort, in de vrije natuur rond het landgoed Coelhorst kunt waarnemen. Dit wordt mogelijk door een nachtelijke afvaart van de Eemlijn op zondagavond 13 augustus a.s. in samenwerking met sterrenwacht Midden-Nederland uit Amersfoort. Aan boord is Andries Boone van de sterrenwacht om deskundige uitleg te geven over de sterrenhemel in het algemeen en vallende sterren in het bijzonder.

Elke zomer trekt de aarde door een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus. De meteorenzwerm heeft dit sterrenbeeld als schijnbaar vertrekpunt.

De Eemlijn vertrekt op 13 augustus om 23.00 uur van haar vaste ligplaats aan de Eemhaven in Amersfoort aan de Grote Koppel ter hoogte van het Eemplein bij de fiets/voetgangersbrug. De tocht kost 5 Euro, te betalen aan boord.  De tocht voert over de Eem langs het landgoed Coelhorst naar de Malebrug (“fietsbrug”) en weer terug. Er kunnen 80 personen mee. Vol is vol!

Deelnemers moeten zich daarom van te voren aanmelden bij Jos Fleer van de Eemlijn op het E-mailadres: jos.fleer@kpnmail.nl

Foto: Drie vroege Perseïden in het maanlicht – Victor van Wulfen – www.clearskies.eu

Scroll naar boven