Lezing Meteorenjacht – 17 mrt

Onderwerp: Koen Miskotte vertelt over zijn hobby: jagen op meteoren
Spreker: Koen Miskotte
Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort
Start lezing: vrijdag 17 maart 2017 van 20.00 tot ~22:00 (deur open om 19:45)
Toegang: €5,00 incl. een kop koffie, thee of fris. Leden van de sterrenwacht & Astra Alteria gratis toegang.

Over de lezing
Al heel zijn leven is Koen Miskotte actief als meteoren waarnemer. Hij vertelt deze avond over hoe hij zijn hobby beleeft. De doelgroep van de lezing is de astronomisch- en natuurkundig onderlegde geïnteresseerde!

Koen neemt meteoren waar sinds 1978 en doet dat visueel, fotografisch en met behulp van video. Koen vertelt over zijn belevenissen tijdens vele waarneem expedities naar o.a. China, La Palma en Namibië. Dit wordt gelardeerd door veel fraai fotomateriaal, illustraties en video opnamen. Daarnaast gaat Koen uitgebreid in over hoe amateurs samenwerken met professionele astronomen. Een mooi voorbeeld is het CAMS BeNeLux (Camera’s for All-sky Meteor Surveillance) netwerk bestaat uit een 18 tal posten en meer dan 60 Watec camera’s die de hemel boven België en Nederland “bewaken”. Naast meteoren-waarnemers ontdekken ook steeds meer sterrenkunde amateurs dat zij op deze manier een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de meteoren astronomie. Koen heeft twee van deze CAMS systemen op zijn dak staan.

Maar ook het netwerk van automatische all sky posten in Nederland wordt steeds professioneler. Ook hier laat Koen zien hoe er wordt gewerkt en tevens wat de resultaten van dit all sky netwerk zijn met mogelijke meteoriet droppingen nabij Hoenderloo, Gaasterland en het IJsselmeer.

Scroll naar boven