Lezing “Kleine Werelden” – 4 nov

Tweeduizendvijftien was een heel bijzonder jaar voor het onderzoek van het zonnestelsel. Twee dwergplaneten, Ceres en Pluto, werden door aardse planeetverkenners bezocht, om eindelijk hun geheimen prijs te geven. Het was voor het eerst sinds 1989 dat belangrijke zonnestelselobjecten werden verkend! Er gebeurde in 2016 echter nog meer: men vond aanwijzingen voor een échte negende planeet van het zonnestelsel én een planeet bij de dichtstbijzijnde volgende ster, Proxima Centauri: Proxima b.

Onderwerp: Een verhaal over de kleine werelden in ons zonnestelsel

Spreker: Rob Walrecht

Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort

Start lezing: vrijdag 4 november 2016 van 20.00 tot ~22:00 (deur open om 19:45)

Toegang: €5,00 incl. een kop koffie, thee of fris. Leden van de sterrenwacht & Astra Alteria gratis toegang.

Om het zonnestelsel te begrijpen is het belangrijk om de plaats te weten van al die werelden van het zonnestelsel: hun afstanden tot de zon, hun afmetingen, hun massa’s. Hoe zijn ze ontstaan, geëvolueerd, hoe door ons ontdekt? Deze informatie heeft ertoe geleid dat we ze kunnen onder- verdelen in groepen en locatie (het gebied rond de zon).

Vervolgens gaan we kijken naar wat de ruimtesondes ons hebben geleerd over de planetoïden Vesta en Ceres, Pluto en zijn vijf manen, en de komeet 67P/Churyumov- Gerasimenko. Er wordt uiteraard aandacht besteed aan de mysterieuze, nog hypothetische Planet Nine en ook aan Proxima b.

In de lezing, die steeds wordt aangepast aan de laatste ontwikkelingen, wordt gebruik gemaakt van een speciaal 3D schaalmodel, van de planeten Aarde, Mars en Mercurius, de maan en de kleine werelden die onderwerp zijn van deze lezing. Daarmee kan terloops ook worden aangetoond dat de aarde een bijna gladde bol is!

Verder speelt een pak zout een belangrijke rol in deze lezing…

Scroll naar boven