Verplaatst: Lezing 22 maart 2024: “Het water in uw koffie is ouder dan de aarde!” door Prof. dr. Ewine F. van Dishoeck

Water is essentieel voor het ontstaan van leven op onze Aarde en andere planeten. Maar waar komt al het water in onze oceanen vandaan? Moleculen zoals water worden gevormd in de uiterst ijle wolken tussen de sterren, de kraamkamers van nieuwe sterren en planeten. Het onderzoek naar water is in een stroomversnelling gekomen dankzij nieuwe krachtige telescopen.

In deze lezing zal de rol en evolutie van water bij de vorming van nieuwe sterren, planeten en kometen (‘vieze sneeuwballen’) worden besproken aan de hand van de nieuwste resultaten, ook van de James Webb ruimtetelescoop. Is het water op aarde inderdaad ouder dan de Zon?

Prof. dr. Ewine F. van Dishoeck

Ewine van Dishoeck

Ewine van Dishoeck is professor moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden. Het onderzoek van haar groep verbindt de wereld van de chemie met die van de natuur- en sterrenkunde door gebruik te maken van grote innovatieve telescopen. Zij is al ruim 25 jaar bij het JWST project betrokken. Voor haar werk heeft zij een aantal grote prijzen ontvangen, waaronder de 2000 Spinoza prijs en de 2018 Kavli Prijs. Zij is lid van meerdere academies in binnen- en buitenland. Van 2018-2021 was Ewine President van de International Astronomical Union (IAU).

Meer informatie

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: vrijdag 22 maart 2024
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis!   

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Scroll naar boven