De Hemel Van … Voorjaar 2016

Sterrenkunde

Onderwerp: Praktische waarneemcursus
Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort. Er is parkeergelegenheid bij Het Groene Huis.
Data: 10, 17 februari en 2 maart van 20:00 tot 22:00 uur, gevolgd door een waarneemavond, moment daarvan nader te bepalen aan de hand van de weersverwachtingen.
Toegang: Voor leden is de entree gratis. Voor niet-leden vragen wij 15 euro en voor donateurs 10 euro
Aanmelden: Aanmelden kan bij voorzitter@sterrenwacht-mn.nl
Sluitingsdatum: 8 februari 2016

Dit najaar kunt u met de sterrenwacht Midden-Nederland “De Hemel Van…2016” ontdekken.In 3 avonden wordt u wegwijs gemaakt met de sterrenhemel en met het waarnemen met verrekijkers of telescopen. Deze praktische cursus is bedoeld voor iedereen die met meer resultaat door een telescoop wil leren kijken.

De cursus is bedoeld voor mensen die:

 • Gefascineerd zijn door de sterrenhemel, hun weg willen vinden tussen al die sterren en willen weten wat er te zien is of
 • van plan zijn een kijker aan te schaffen, maar daar niet goed uitkomen, of al een kijker hebben, maar daar te weinig mee doen of voor mensen,
 • die een verrekijker of telescoop hebben maar deze onder begeleiding willen opzetten,
 • die al wel basiskennis hebben, maar nu echt willen gaan waarnemen.

Kortom, iedereen die aan de slag wil gaan met waarnemen en uitleg wil krijgen over de sterrenhemel wordt in 2 avonden wegwijs gemaakt, terwijl een derde avond aan het echte waarnemen wordt besteed.

 • Het programma is als volgt:
  Woensdag 10 februari 2016 deel 1
  Introductie in navigatie aan de sterrenhemel, een korte uitleg over het zonnestelsel, nevels en sterrenstelsels en de sterrenhemel per seizoen.
 • Woensdag 17 februari 2016 deel 2
  Uitleg over kijkers, telescopen en waarnemen in de praktijk.
 • Woensdag 2 maart 2016 (onder voorbehoud van goed kijkweer)
  Zelf waarnemen onder begeleiding. Neem je eigen telescoop mee, als je die al hebt.

Uiteraard krijgen de deelnemers van elke avond weer een handige reader toegestuurd waarin allerlei nuttige tips en internetsites vermeld staan.

De sterrenwacht is ook op Facebook en Twitter te vinden (@sterrenwachtmn).