De NASA verloor eind januari 214 kostbare JunoCam-imager opnames van de planeet Jupiter – 🤞 voor de 49e pass van het ruimtevaartuig op 1 maart. Dan verwacht de NASA nieuwe beelden van de gasreus. Andries Boone van de Sterrenwacht Midden-Nederland slaagde er in diezelfde tijd ook in schitterende opnames van Jupiter te maken en kon de beelden succesvol saven. Sterker nog, Andries maakte zelfs eerst video opnames om die vervolgens om te zetten in indrukwekkende jpg bestanden.
De foto’s zijn genomen door Andries Boone, lid van de Werkgroep Astrofotografie van Sterrenwacht Midden-Nederland.
Toelichting van Andries:
Deze opnamen van Jupiter heb ik gemaakt met mijn 10 inch Dobson telescoop van Skywatcher. Dit was de eerste keer dat ik met een echte astronomische camera werkte.
Door de sterke vergroting met deze camera, die voor planeten trouwens ook wel nodig is, liep Jupiter snel uit beeld. Van dit ‘uit beeld lopen’, maakte ik een paar video’s in AVI- formaat. De videos heb ik in het programma Autostakkert! bewerkt.
Je ziet hier zowel de bekende rode vlek, een permanente storm op Jupiter, als de overgang van de maan Io die een schaduw op de planeet werpt (de zwarte stip).