Licht blijft voor veel mensen een mysterieus verschijnsel. Wat is licht eigenlijk? Is het een golfbeweging van een nog onbekend medium of bestaat het uit lichtdeeltjes, de zogeheten fotonen? Heeft het een snelheid en zo ja, hoe bepalen we die snelheid? In deze lezing zal op een aantal van deze vragen ingegaan worden. Er zal uitgelegd worden waarom licht zo’n belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de Speciale Relativiteits Theorie door Einstein. We zullen zelfs met behulp van een magnetron en wat strooikaas de snelheid van het licht bepalen!
Eric Bergshoeff (1955) bekleedt de Willem de Sitter Leerstoel in de Theoretische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is één van de ontdekkers van de `supermembraan’, een uitbreiding van de snaartheorie die de pretentie heeft het probleem van de kwantumzwaartekracht op te lossen. Hij heeft postdoc posities bekleed in Boston (USA), Trieste (Italie) en CERN (Zwitserland) en werkt sinds 1991 aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd Bergshoeff door de KNAW benoemd tot ‘Akademiehoogleraar’.
Deze lezing is op dinsdag 5 juni om 20:00 in Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, Amersrfoort (https://sterrenwacht-mn.nl/route/)
De entreeprijs is inclusief een kop koffie of thee. Voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland is de toegang gratis via de kortingscode.
Een ticket voor deze lezing koop je hier .