19 mei 2023: Lezing “Botsende zwarte gaten waarnemen in het Limburgse heuvellandschap” door Wim Walk

Op vrijdag 19 mei 2023 organiseren we de publiekslezing “Botsende zwarte gaten waarnemen in het Limburgse heuvellandschap” door Wim Walk. De lezing vindt plaats in Het Groene Huis in Amersfoort.

Zwaartekrachtgolven meten met de Einstein Telescoop

In 2017 is de Nobelprijs toegekend voor de eerste waarneming van zwaartekracht-golven. Zwaartekracht-golven zijn rimpelingen van de ruimte zelf, voorspeld door de algemene relativiteitstheorie van Einstein. De golven ontstaan in een heftig veranderend gravitatieveld, zoals bij het versmelten van zwarte gaten of het ontstaan van het universum zelf. Het nauwkeurig kunnen meten van zwaartekrachtsgolven zal ons naar verwachting veel leren over het ontstaan en de expansie van het universum, donkere materie en donkere energie en de eigenschappen van zwarte gaten en neutronensterren. Het wordt dan ook wel de sterrenkunde van de toekomst genoemd. Het Einstein Telescoop project omvat het bouwen van een instrument in de ondergrond van Zuid-Limburg waarmee we deze golven kunnen meten. Het gaat hier om een van de meest complexe meetinstrumenten die ooit in Nederland zijn gebouwd en het zal meer dan 100 keer gevoeliger zijn dan bestaande instrumenten.

Wim is verbonden aan de Sterrenwacht Midden-Nederland (Amersfoort) en geeft leiding aan het Einstein Telescoop project als Programma Manager Ondergrond aan de Science en Engineering faculteit in Maastricht en het Nationaal instituut voor subatomaire fysica NIKHEF in Amsterdam.

In deze lezing zal Dr. Wim Walk uitleg geven over gravitatiegolven en de relevantie voor de sterrenkunde, en zal hij een update geven over de werking en de bouw van de Einstein Telescoop.

Over Wim Walk

Na studies Natuurkunde en Sterrenkunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen, promoveerde Wim in 1986 in Velden en Deeltjes Fysica op een experimentele studie van de b-quark aan Stanford University, California. Na vervolgens twee jaar als Fellow meegewerkt te hebben aan de constructie van de LEP versneller in CERN, Genève, trad hij in 1988 in dienst van Shell als geofysicus. Tijdens zijn daaropvolgende meer dan 30 jarige carrière bij Shell heeft hij in verschillende landen gewerkt, waaronder 12 jaar in de VS, aan het verbeteren van technieken voor het vinden van olie en gas, eerst als wetenschappelijk onderzoeker en tenslotte als General Manager van Shell’s wereldwijde geofysica research. Begin 2022 koos hij voor een nieuwe uitdaging: het leiden van het subsurface onderzoek voor het bouwen van de Einstein Telescoop.

Praktische informatie

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: vrijdag 19 mei 2023
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis!

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan!

Foto: Merging Black Holes measured in Zuid-Limburg (Nikhef)

Scroll naar boven