Telescopen van de Toekomst door Govert Schilling

Speciaal voor de Landelijke Sterrenkijkdagen 2018 kunt u op zaterdag 24 februari in Het Groene Huis van park Schothorst terecht voor een lezing over de Telescopen van de Toekomst. Deze lezing wordt u gratis aangeboden door Sterrenwacht Midden-Nederland!

Er zijn 80 plaatsen beschikbaar en de toegang is dus gratis. Plaatsen zijn dus beperkt, dus reserveer een plaats door een ticket te reserveren. Alleen zo bent u zeker van een plaats. Reserveren doe je hier.

We staan aan het begin van een nieuwe revolutie in de astronomie. De komende jaren worden verschillende reuzentelescopen gebouwd, waarmee sterrenkundigen verder in het heelal kunnen doordringen dan ooit. Bovendien maken deze telescopen het mogelijk om gedetailleerd onderzoek te doen aan aarde-achtige planeten bij andere sterren.

Op de Chileense Las Campanas-sterrenwacht begint dit jaar de bouw van de internationale Giant Magellan Telescope (GMT), die uiteindelijk zeven spiegels krijgt, elk met een middellijn van 8,4 meter. Een ander internationaal team kiest dit voorjaar de locatie voor de Thirty Meter Telescope (TMT): Mauna Kea op Hawaii, of het Canarische eiland La Palma. De 30 meter grote hoofdspiegel van dit kolossale instrument gaat bestaan uit honderden zeshoekige segmenten.

De ongekroonde koning van de toekomstige monstertelescopen is echter de Europese Extrmeley Large Telescope (ELT), die een spiegelmiddellijn van 39 meter krijgt. De ELT moet rond 2024 in bedrijf genomen worden, op Cerro Armazones in Noord-Chili. Zijn spiegeloppervlak is groter dan dat van alle professionele telescopen in de geschiedenis bij elkaar!

In zijn lezing beschrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling de drie projecten, en gaat hij vanzelfsprekend ook in op de opwindende wetenschap die er met de nieuwe reuzentelescopen verricht kan worden. Zijdelings komen ook andere grote toekomstige projecten aan bod, zoals de James Webb Space Telescope (JWST, de ‘opvolger’ van Hubble), en de Square Kilometre Array (SKA), het grootste radio-observatorium ooit.

Scroll naar boven