De sterrenhemel van januari en februari 2018

Een nieuw jaar en een nieuwe rubriek! Dit keer even in de vorm van een artikel maar we gaan kijken of dit terugkerende item een mooie vaste stek op onze site kan krijgen! Deze twee maanden zocht Andries Boone uit wat er te zien is.

Bijzondere planeten samenstand
In de vroege morgen, vóór zonsopgang, zien we laag in het zuiden de planeten Jupiter in dierenriem
beeld Weegschaal en links daarvan Mars tussen Weegschaal en Schorpioen. Mars beweegt langzaam
maar zeker naar het oosten om op 3 april a.s. rond 6 uur in een mooie samenstand met Saturnus te
komen, net boven het dierenriem beeld Boogschutter.

Dierenriem weegschaal Jupiter Mars
Mars tussen Weegschaal & Schorpioen (bron: Stellarium)

Mars heeft Saturnus vanaf de aarde gezien dan a.h.w. ingehaald. Mars beweegt veel sneller aan de hemel dan Saturnus die in 30 jaar om de zon draait, terwijl Mars dit in 2 jaar doet.

Van de overige planeten is alleen Uranus in januari nog goed te zien, maar daar heb je wel een echte telescoop voor nodig, dit in tegenstelling tot Mars, Jupiter en Saturnus, die met het blote oog al ziet. In de 14 inch telescoop van de sterrenwacht is Uranus goed te zien, maar veel meer dan een licht-blauw bolletje zal het niet worden.
Er zijn geen details te zien zoals op Mars, Jupiter en Saturnus. Venus en Mercurius staan de komende weken dicht bij de zon en zijn nauwelijks te zien.

De samenstand van Saturnus en Mars op 3 april a.s. ziet er zo uit:

Samenstand Saturnus en Mars (bron: Stellarium)

Winterhemel

Inmiddels kunnen we nu nog volop genieten van de winter sterrenhemel met het bekende sterrenbeeld Orion dat tegen 23.00 in het zuiden staat. Rechts onder de de drie sterren op een rijtje in het midden van Orion kun je al met een verrekijker de Orion nevel NGC 1980 (M42) zien. Hier worden veel nieuwe sterren geboren. Bekijk ook de heldere ster Sirius die links onder Orion staat, de helderste ster van ons halfrond. Rechts boven Orion zien we de rode ster Aldebaran, hoofster van het sterrenbeeld Stier (Taurus) en nog wat verder naar rechts het Zevengesternte (Plejaden), altijd een leuk groepje om te zien.

De komende maanden maakt de winterhemel steeds verder plaats voor de lente hemel, met sterrenbeelden als de Leeuw en de Maagd. Die beelden zijn in februari a.s. aan in de nacht al goed te zien. Dit geldt dus ook voor de Landelijke Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari a.s.

Dan zijn bovengenoemde winterbeelden in de avond in theorie nog wel te zien, maar staat de maan prominent in hun omgeving. Op bijv. 4 februari zijn ze nog wél goed te zien

Winter Sterrenbeelden
Sterrenbeeld Orion en vriendjes

Probeer deze posities eens zelf op het scherm te krijgen met het gratis programma Stellarium, te downloaden op www.stellarium.org door met het Datum/tijdvenster te spelen.

Scroll naar boven