Evenementen

Het lijkt erop dat we niet kunnen vinden wat je zoekt. Misschien kan zoeken helpen.

Astronomische highlights en Sterrenwacht activiteiten

Volle maan: Wormmaan

Op 28 maart is het weer volle maan. Naar een oud Amerikaans gebruik wordt deze maan Wormmaan genoemd. Het is meestal de laatste volle maan vóór de lente-equniox, maar soms ook de eerste daarná, zoals nu. De volle maan is prachtig om te zien, met het blote oog, een verrekijker of door een telescoop. De …

Volle maan: Wormmaan Lees meer »

Nieuwe maan

Vandaag is het weer nieuwe maan. We kunnen hem niet zien, want hij staat op dit moment 's nachts onder de horizon.

Asteroïde rakelings langs aarde

Vandaag scheert asteroïde 021 GW4 rakelings langs de aarde. Slechts op 20.000 km afstand! Dat lijkt nog aardig wat, maar op astronomische schaal is dat bijna niks. Meer info kun je vinden door klikklik.

Nieuwe maan 8 augustus 2021

Er is weer een nieuwe maan! Hopelijk is het rond deze dag helder, zodat we 's avonds en 's nachts lekker kunnen stargazen.

Perseïden 2021

Op vrijdag 13 augustus 2021 is de meteorenzwerm Perseïden weer goed zichtbaar. We hopen op een heldere, donkere nacht. Afbeelding: NASA/JPL

12 november 2021: Tiny Talk Radioastronomie (alleen voor leden)

Sterrenwacht Midden-Nederland Schothorsterlaan 27, Amersfoort, Nederland

Andries Boone gaat ons informatie geven over de ontvangst van zonneruis met een huis-tuin en keuken schotel, over de waarneming van meteoren met radio techniek, over het in kaart brengen van spiraalarmen van de Melkweg. Als er nog tijd is dan geeft Andries op verzoek misschien wel een korte demo over de waarneming van meteoren …

12 november 2021: Tiny Talk Radioastronomie (alleen voor leden) Lees meer »

Tiny Talk: Voeding bij ruimtereizen (alleen leden)

Het eerste astronautenvoedsel bepaalt nog steeds ons beeld ervan. Wat zijn ontwikkelingen sinds de jaren zestig uit de vorige eeuw?Let op: deze Tiny Talk is alleen toegankelijk voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland.

Sterrenhemel – Mercurius

Eind april is de planeet Mercurius te zien, laag in het west-noordwesten. Op 2 mei staat Mercurius rechts van de smalle maansikkel.

Sterrenhemel – Maansverduistering

Op 16 mei is vanaf 04:30 in de vroege ochtend te zien hoe de volle maan langzaam maar zeker in de schduw van de aarde schuift. Laag in het zuid-westen is rond 05:30 de volledig verduisterde maan te zien, maar dan is het al volop aan het schemeren.

Sterrenhemel – Supermaan

Op 13 juli staat de maan dichter bij de aarde dan gemiddeld. Hierdoor lijkt de maan groter en helderder. De maan wordt dan 'Supermaan' genoemd.

Sterrenhemel – Saturnus

Medio augustus staat de planeet Saturnus het dichtst bij de aarde. Saturnus lijkt dan extra helder en goed te zien door een verrekijker.

Waarneemweekend Texel 2022 (1)

De werkgroep Waarneming organiseert dit jaar twee waarneemweekends op Texel! Deze activiteit is alleen bedoeld voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland. Het eerste weekend is van vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus. Voor meer info: houd de Whatsapp-groep(en) in de gaten.

Sterrenhemel – Jupiter

De hele maand september is Jupiter te zien als de helderste ster in het zuid-zuid-oosten. Met een verrekijker kun je aan beide zijden van de planeet, enkele van zijn manen zien.

Waarneemweekend Texel 2022 (2)

De werkgroep Waarneming organiseert dit jaar twee waarneemweekends op Texel! Deze activiteit is alleen bedoeld voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland. Het tweede weekend is van vrijdag 23 t/m zondag 25 september. Voor meer info: houd de Whatsapp-groep(en) in de gaten.

Tiny Talk 21 oktober 2022 – Citizen Science: ook wat voor jou?

Op vrijdag 21 oktober organiseren we de eerste Tiny Talk van najaar 2022! Wist je dat William Herschel, de ontdekker van Uranus, muzikant was van beroep en daarnaast ook nog wat deed met astronomie, als hobby? Ooit gehoord van de "Green Pea galaxies"? Alleen dankzij burgerwetenschappers weten we nu van hun bestaan. Kunnen amateurs tegenwoordig nog …

Tiny Talk 21 oktober 2022 – Citizen Science: ook wat voor jou? Lees meer »

Sterrenhemel – Zonsverduistering

Het sterrenkundig hoogtepunt van 2022 is de gedeeltelijke zonsverduistering op 25 oktober tussen 11:07 en 13:02. Rond het middaguur is eenderde van de zon afgedekt door de maan.

Sterrenhemel – Marsbedekking

Vroeg in de ochtend van 8 december, schuift de volle maan voor de planeet Mars langs. Tussen 06:00 en 06:58 is hierdoor de rode planeet niet zichtbaar vanaf de aarde.

Tiny Talk 10 februari 2023 – Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld

Op 10 februari 2023 organiseren we een bijzondere Tiny Talk. We vertonen de film Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld van Maarten Roos en zullen deze prachtige documentaire na afloop bespreken. Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld belicht de grote bijdragen van Nederlandse sterrenkundigen tussen 1886 en 1955 aan de totstandkoming van een nieuw beeld van ons …

Tiny Talk 10 februari 2023 – Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld Lees meer »

Tiny Talk 10 maart 2023: Zonsverduisteringen beleven en fotograferen

Weer een mooie lezing! Deze Tiny Talk wordt verzorgd door Jan Oomen. Hij is eclipsjager en reist de wereld rond om zonne-eclipsen te zien én te fotograferen. Jan vertelt over de frequentie en verdeling van eclips-series over de aardbol, het fotograferen van eclipsen en het hele circus rond zonne-eclipsen. Hij laat ook diverse foto's zien …

Tiny Talk 10 maart 2023: Zonsverduisteringen beleven en fotograferen Lees meer »

Scroll naar boven