Evenementen

Astronomische highlights en Sterrenwacht activiteiten

Volle maan: Wormmaan

Op 28 maart is het weer volle maan. Naar een oud Amerikaans gebruik wordt deze maan Wormmaan genoemd. Het is meestal de laatste volle maan vóór de lente-equniox, maar soms ook de eerste daarná, zoals nu. De volle maan is prachtig om te zien, met het blote oog, een verrekijker of door een telescoop. De …

Volle maan: Wormmaan Lees meer »

Nieuwe maan

Vandaag is het weer nieuwe maan. We kunnen hem niet zien, want hij staat op dit moment 's nachts onder de horizon.

Asteroïde rakelings langs aarde

Vandaag scheert asteroïde 021 GW4 rakelings langs de aarde. Slechts op 20.000 km afstand! Dat lijkt nog aardig wat, maar op astronomische schaal is dat bijna niks. Meer info kun je vinden door klikklik.

Nieuwe maan 8 augustus 2021

Er is weer een nieuwe maan! Hopelijk is het rond deze dag helder, zodat we 's avonds en 's nachts lekker kunnen stargazen.

Perseïden 2021

Op vrijdag 13 augustus 2021 is de meteorenzwerm Perseïden weer goed zichtbaar. We hopen op een heldere, donkere nacht. Afbeelding: NASA/JPL

30 oktober 2021: Nacht van de Nacht

Op zaterdag 30 oktober is onze sterrenwacht gratis open voor publiek in het kader van de Nacht van de Nacht. Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk. Foto: Jan Koeman.

12 november 2021: Tiny Talk Radioastronomie (alleen voor leden)

Sterrenwacht Midden-Nederland Schothorsterlaan 27, Amersfoort

Andries Boone gaat ons informatie geven over de ontvangst van zonneruis met een huis-tuin en keuken schotel, over de waarneming van meteoren met radio techniek, over het in kaart brengen van spiraalarmen van de Melkweg. Als er nog tijd is dan geeft Andries op verzoek misschien wel een korte demo over de waarneming van meteoren …

12 november 2021: Tiny Talk Radioastronomie (alleen voor leden) Lees meer »

Tiny Talk: Voeding bij ruimtereizen (alleen leden)

Het eerste astronautenvoedsel bepaalt nog steeds ons beeld ervan. Wat zijn ontwikkelingen sinds de jaren zestig uit de vorige eeuw?Let op: deze Tiny Talk is alleen toegankelijk voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland.

Sterrenhemel – Mercurius

Eind april is de planeet Mercurius te zien, laag in het west-noordwesten. Op 2 mei staat Mercurius rechts van de smalle maansikkel.

Sterrenhemel – Maansverduistering

Op 16 mei is vanaf 04:30 in de vroege ochtend te zien hoe de volle maan langzaam maar zeker in de schduw van de aarde schuift. Laag in het zuid-westen is rond 05:30 de volledig verduisterde maan te zien, maar dan is het al volop aan het schemeren.

Sterrenhemel – Supermaan

Op 13 juli staat de maan dichter bij de aarde dan gemiddeld. Hierdoor lijkt de maan groter en helderder. De maan wordt dan 'Supermaan' genoemd.

Sterrenhemel – Saturnus

Medio augustus staat de planeet Saturnus het dichtst bij de aarde. Saturnus lijkt dan extra helder en goed te zien door een verrekijker.

Waarneemweekend Texel 2022 (1)

De werkgroep Waarneming organiseert dit jaar twee waarneemweekends op Texel! Deze activiteit is alleen bedoeld voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland. Het eerste weekend is van vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus. Voor meer info: houd de Whatsapp-groep(en) in de gaten.

Sterrenhemel – Jupiter

De hele maand september is Jupiter te zien als de helderste ster in het zuid-zuid-oosten. Met een verrekijker kun je aan beide zijden van de planeet, enkele van zijn manen zien.

Waarneemweekend Texel 2022 (2)

De werkgroep Waarneming organiseert dit jaar twee waarneemweekends op Texel! Deze activiteit is alleen bedoeld voor leden van Sterrenwacht Midden-Nederland. Het tweede weekend is van vrijdag 23 t/m zondag 25 september. Voor meer info: houd de Whatsapp-groep(en) in de gaten.