Zwarte gaten staan bekend als gevaarlijke objecten die alles om zich heen opzuigen, maar tegelijkertijd hebben we veel aan zwarte gaten te danken. Vooral de zwaarste zwarte gaten in het heelal hebben er mede voor gezorgd dat het heelal op grote schaal eruit ziet zoals het nu is.
Vermoed wordt dat elk sterrenstelsel om een zwaar zwart gat draait met een massa van meer dan een miljoen zonnen. De meeste van die zwarte gaten zijn nauwelijks waarneembaar, zoals het zwarte gat in ons eigen Melkwegstelsel, maar anderen zenden juist zoveel licht uit dat ze bij de helderste objecten aan de hemel horen. Dat heldere licht wordt uitgezonden door gas en stof dat met een razende vaart om het zwarte gat heen draait. De omstandigheden rondom het gat zijn zo
extreem dat een deel van het gas met een grote snelheid van het zwarte gat weggeslingerd wordt. Dat gas beïnvloed vervolgens de structuur van het melkwegstelsel en kan zelfs stervorming veroorzaken.
In zijn lezing vertelt professor Jelle de Plaa over de rol die zware zwarte gaten in het heelal spelen en hoe ze met moderne telescopen worden waargenomen.
Wanneer 20 maart 2015
Waar Sterrenwacht Midden Nederland, Schothorsterlaan 27 te Amersfoort
Hoe laat De lezing begint om 20.00 en eindigt rond 22.00 uur
Entreeprijs Leden Sterrenwacht Midden-Nederland en Astra Alteria gratis. Overige € 5,00.
Aanmelden Arjan.de.Boer@sterrenwacht-mn.nl