De winter sterrenhemel

Het meest bekende winterbeeld is Orion. Een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. De oude Grieken zagen hierin een jager met een handboog. Maar ook de Tweelingen, de Stier en het Zevengesternte (Pleiaden)  zijn winterbeelden die de moeite waard zijn om te ontdekken.


Wintersterrenkaart

Aan het begin van de avond kan je in het westen nog de sterrenbeelden van de herfst zien en aan tegen de ochtend zie je alweer sterrenbeelden die bij de lente horen. Dit komt doordat de sterrenhemel zich met 15 graden per uur verplaatst (360 graden in bijna 24 uur)

Het meest bekende winterbeeld is Orion. Een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. De oude Grieken zagen hierin een jager met een handboog. Maar ook deTweelingen, de Stier en het Zevengesternte (Pleiaden)  zijn winterbeelden die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Sterrenbeeld Orion

Je herkent Orion al snel aan de 3 sterren  die schuin op een rij staan. Dit is de gordel die de jager om heeft. Je ziet ook kleurverschillen: de heldere ster Betelgeuse links boven is rood van kleur, wat duidt op een ster aan het eind van zijn levensduur. De heldere ster Rigel, rechtsonder is juist wit/blauw, kenmerkend voor een jongere ster.

De Orion nevel

Onder de 3 sterren op een rij zien we een vage vlek, de Orion gasnevel, een kraamkamer van nieuwe sterren. De Orion nevel (M42) kunne we al met het blote oog waarnemen, maar door een verrekijker zie je al wat details!

Van de planeten is Mars  de komende weken in het sterrenbeeld Waterman aan het begin van de avond in het zuiden te zien, nu gelukkig op grotere hoogte boven de horizon. De rode planeet blijft de hele winter zichtbaar, op het laatst net vóór zonsondergang in het westen. Ook kunnen we nog een tijdje genieten van Venus, maar dan vóór zonsopkomst in het zuidoosten.

Samenstand Mars-Uranus op 12-02-2019

blijft in de winter nog zichtbaar, maar daar heb je wel een telescoop voor nodig. Op 12 februari 2019 is er een samenstand van Mars en Uranus. Een goede gelegenheid om Uranus dan op een eenvoudige manier te spotten! 

Er zijn altijd weer bijzondere dingen te zien.Je kunt hiervoor het beste een kijkje nemen op de astro- kalender van website van “Hemel waarnemen”. Zie http://hemel.waarnemen.com/

Je vindt daar o.a. informatie over de“Geminiden” meteorenregen op 14 december a.s. Met naar schatting max. 120 vallende sterren per uur, toch een leuk fenomeen om mee te maken. Bij een vallende ster mag je een wens doen, maar die moet je wel voor jezelf houden! Verder is er nieuws te vinden over de komende totale maansverduistering in de vroege ochtend van 21 januari 2019.  Je zult hier vast nog meer over gaan horen!

Scroll naar boven