11 november 2022: Lezing: De James Webb telescoop door Rudolf Le Poole

Op vrijdag 11 november 2022 organiseert Sterrenwacht Midden Nederland een lezing over de James Webb Space Telescope (JWST). Deze lezing vindt plaats in Het Groene Huis.

Waarschijnlijk heb je ze in het nieuws, op sociale media of op televisie langs zien komen: de prachtige foto’s die de James Webb telescoop de laatste tijd heeft gemaakt. Nog gedetailleerder, mooier en kleurrijker dan de bekende Hubble beelden. Maar hoe zijn die foto’s gemaakt? Welke instrumenten heeft JWST aan boord, en hoe werken die eigenlijk? Drs. Rudolf Le Poole vertelt er alles over in deze boeiende lezing! 

Rudolf Le Poole (Delft, 1942), sterrenkundige, werkzaam bij de Universiteit Leiden sinds 1966. Niet alleen de sterrenkunde interesseert hem, maar ook de instrumentatie om sterren te bestuderen. Vandaar dat hij in zijn hele werkzame leven behalve bij onderwijs geven en studenten/promovendi begeleiden ook betrokken is geweest bij baanbrekende projecten zoals maanonderzoek als voorbereiding voor de maanlanding, de radiotelescoop in Westerbork, telescopen op La Palma, in Chili en Hawaï en waarnemingssatellieten zoals Hipparcos en Gaia. Ook na zijn pensionering in 2007 is hij actief gebleven bij diverse telescoopprojecten en als consultant voor TNO. Le Poole is een van de weinige Nederlandse sterrenkundigen die een brug weet te slaan tussen techniek en sterrenkunde. 

“Sterrenkundige zijn is het mooiste beroep van de wereld. Er gebeuren zo veel spannende dingen en ik wil begrijpen hoe dingen werken.” 

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: vrijdag 11 november 2022
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50

Let op: er is een beperkt aantal plaatsten beschikbaar.

Foto: NASA, ESA, CSA en STScI

Scroll naar boven