Op een mooie, heldere avond zie je duizenden sterren. Wat zijn dat eigenlijk? Waarom zijn ze niet allemaal even helder? Waarom is de een rood en de ander blauw of geel? Hoever staan ze van ons vandaan? Waarom ‘branden’ ze? Hoe worden ze ‘geboren’ en ‘sterven’ ze?
- Onderwerp: Kom alles te weten over sterren
- Spreker: Rob Walrecht
- Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort
- Start lezing: vrijdag 21 oktober 2016 van 20.00 tot ~22:00 (deur open om 19:45)
- Toegang: €5,00 incl. een kop koffie, thee of fris. Leden van de sterrenwacht & Astra Alteria gratis toegang.
Al deze vragen komen in deze lezing aan de orde. Evenals spectraalklassen, het Herzsprung-Russell diagram, de massa van sterren en meer. Er wordt ook aandacht besteed aan de grote verschillen in grootte, onder andere met een uniek schaalmodel, van bijna tachtig bekende en minder bekende sterren. Van rode dwergen die slechts iets groter zijn dan Jupiter, tot sterren 1500 maal zo groot als de zon! Een schaalmodel kan duidelijk maken wat je met woorden nauwelijks kunt beschrijven!
Waarom zijn sterren zo boeiend? Het zichtbare heelal bestaat eigenlijk uit levende en dode sterren, en uit gas- en stofwolken waaruit sterren nog moeten worden geboren! De grootste zichtbare structuren in het heelal, sterrenstelsels, zijn grote groepen van sterren in alle mogelijk stadia van hun bestaan.