3 februari 2023: Lezing over Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaardse intelligentie door Edwin Mathlener

Op 3 februari 2023 organiseren we de publiekslezing Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaardse intelligentie door Edwin Mathlener.

De lezing vindt plaats in Het Groene Huis.

Edwin Mathlener – Foto: Marieke Wijntjes

Dertig jaar geleden kenden we maar één ster met planeten: onze zon. Het bestaan van talloze planeten bij andere sterren werd wel vermoed maar ze waren lastig te ontdekken. Nu kennen we duizenden van die ‘exoplaneten’, waarvan vele nog meer bizar zijn dan we in sciencefiction konden denken. Hoe ontdekken we deze planeten en wat leren ze ons over het ontstaan van sterren en planeten?
De overvloed aan exoplaneten maakt de kans op leven elders in het heelal aannemelijk, maar is daar ook ander intelligent leven? Sinds begin jaren ’60 wordt er serieus gezocht naar signalen van buitenaardse beschavingen. Astronoom Frank Drake beredeneerde met zijn beroemde formule dat er veel andere beschavingen konden zijn. Maar tot nu toe is er niets gevonden. Zoeken we niet goed of is de kans dat er elders intelligent leven is, niet zo groot? Of is het wellicht verstandig om niet te hard te roepen dat je er bent, zoals de tegenstanders van actieve communicatie betogen?

Edwin Mathlener studeerde in de jaren ’80 sterrenkunde in Utrecht. Hij werd daarna geen beroepsastronoom, maar bleef naast zijn reguliere werk op allerlei manieren actief met het populariseren van sterrenkunde. Hij woont in Utrecht, is vrijwillig publieksbegeleider bij Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, voorzitter van de Werkgroep Maan & Planeten en mede-samensteller van de jaargids Sterren & Planeten.

Locatie: Het Groene Huis
Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Datum: vrijdag 3 februari 2023
Tijd: 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur)
Toegang: €7,50 – Leden gratis!

Foto: artist’s impression van exoplaneet Kepler-452 b door NASA

Scroll naar boven