Zie de Sterren 2015, een mooi succes!

Alweer voor het 5de jaar op rij organiseerden wij op 19 september jl. het sterrenkundig evenement Zie de Sterren! Dit jaar een iets eenvoudigere opzet met in het aanbod:

  • zontelescopen in de middag;
  • waterraketten lanceren in de middag;
  • demonstratie 21cm waterstoflijn radio-astronomie;
  • sterrenkijken in de avond.

Het beloofde goede weer bleef helaas uit.

We keken in de middag tussen de grijze massa door naar de zon en zo’n 65 mensen zagen deze ster in zogenaamd witlicht en H-alpha spectrum. Gelukkig was deze dag een mooie protuberans te zien op de rand van de zon wat altijd de aandacht trekt en een WAUW! oplevert bij het besef dat één zo’n “vlam” tientallen- zo niet honderduizenden kilometers hoog boven het zonsoppervlak uittorent!

DSC_2114
Schaars zonnig moment. Kans!
DSC_2118
Manuel deelde CSBAP brillen uit

Ondertussen werden op het zonnewijzerterrein naast de sterrenwacht waterraketten afgeschoten. Die kwamen soms érg ver: de druk moest van de ket…euh, fles om er voor te zorgen dat niet alle flesraketten in de vijver zo’n 100 meter verderop terecht kwamen! Diverse zoektochten volgden om de raketten na harde landing terug te halen. Gelukkig geen enkel probleem voor de aanwezige enthousiaste grondastronauten.

Lancering op afstand, uiteraard
Lancering op afstand, uiteraard

De werkgroep Radio-astronomie liet hun 160cm grote DHZ schotelantenne in werking zien aan de geïnteresseerden. Deze leden waren uiteindelijk de enigen die de hele dag probleemloos konden ‘waarnemen’ dankzij het kijken naar de 21-cm waterstoflijn die dwars door alle bewolking heen gaat.

De 160cm schotel van de werkgroep
De 160cm schotel van de werkgroep
  • In de avond werd het wachten beloond met een ruim uur vrij heldere blikken op diverse deepsky objecten en natuurlijk de maan, die vroeg in de avond tussen de bomen door scheen. Zo’n twintig bezoekers die het hadden volgehouden, of het er laat in de avond op waagden, werden beloond met objecten als:

 

  • De Halternevel en Ringnevel, beide planetaire nevels;
  • Albireo, de bekendste dubbelster met een mooie blauwe en gele ster;
  • Cygnus Omicron, drie mooi gekleurde sterren vlak bij elkaar;
  • M71, een hoop sterren die niet weet of hij/zij open cluster of bolhoop is;
  • M11, de Jewel Box, een mooi open cluster vrij laag boven de horizon.

Zie de Sterren! was daarmee weer een succes ondanks de bewolking. Zo’n 125 bezoekers kwamen ondanks de bewolking af op het evenement. De reacties waren zeer positief en ook in 2016 zal er rond dezelfde tijd weer een Zie de Sterren zijn! Noteer dus maar vast in je agenda!

Scroll naar boven