Workshop ‘Doe meer met je planisfeer!’

Doe meer met je planisfeer

Deze korte cursus, van twee lessen van twee uur, is vooral bedoeld voor mensen met al wat voorkennis over de hemelmechanica, zodat Rob met een korte introductie die aspecten van de planisfeer kan behandelen.

Bijna alle doorgewinterde sterrenkundeamateurs en sterrenkundigen zullen tóch zeer verrast zijn over wat die kleine planisfeer te bieden heeft!

Onderwerp: Hoe haal je het meeste uit je planisfeer
Spreker: Rob Walrecht
Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort
Start lezing: 2 & 9 december van 20.00 tot ~22.00 uur (zaal open 19:45)
Toegang: €15,00. Leden van de sterrenwacht & Astra Alteria gratis toegang.

In Rob Walrecht’s grote cursus ‘Leer het heelal begrijpen!’, van acht lessen, heeft de planisfeer een steeds grotere betekenis gekregen. Dat is omdat men het nu eenmaal leuk vindt om de sterren en sterrenbeelden te leren herkennen, maar óók omdat we hebben ontdekt dat dit instrument bijzondere andere mogelijkheden biedt.
Uiteraard helpt de planisfeer je de bewegingen aan de hemel (de zogenaamde ‘hemelmechanica’) beter te begrijpen. De planisfeer is echter ook zéér geschikt om het driedimensionale karakter van de ons omringende ruimte, en de lijnen en cirkels die wij hebben bedacht (zoals ‘ecliptica’ en de ‘equator’) te leren kennen.

Het plezier dat de bezoeker heeft in het leren werken met de planisfeer, en het leren begrijpen van alle mogelijkheden ervan, maakt de cursus tot een heel gezellig gebeuren en de vorige edities waren dan ook een groot succes. De cursus begint met een introductie van de planisfeer: de historie, het principe en de werking. Daarnaast worden de onderdelen van de hemelmechanica in het kort beschreven.

Je kunt je eigen planisfeer meenemen, of ter plekke de nieuwste editie kopen voor € 11,95.

De cursus is op 2 & 9 december 2015 van 20.00 tot ~22.00 uur bij Sterrenwacht Midden Nederland, Schothorsterlaan 27 te Amersfoort. De cursus is gratis voor leden van deze sterrenwacht en zustervereniging Astra Alteria. Niet-leden betalen 15 euro voor beide avonden. Koffie en thee gratis.

Aanmelden is nodig en dit kan via info@walrecht.nl