Voor scholieren & studenten

Scholieren

Er staat in onze sterrenwacht nu wel aardig wat apparatuur dat goed onderhouden wordt en dit biedt mogelijkheid genoeg om kleine wetenschappelijke projecten op te zetten voor scholieren van bijvoorbeeld VWO+. Als scholier kun je bij ons terecht met opdrachten voor de sterrenkunde gerelateerde opdrachten tijdens het vak algemene natuurwetenschappen of natuurkunde. Denk hierbij aan het detecteren van meteoren, het waarnemen van planeten en de maan, het daarmee uitrekenen hoe groot planeten zijn, de werking van de zon onderzoeken en allerlei anderen onderwerpen.

Studenten

Eerstejaars studenten aan de universiteit bieden wij ook gratis toegang tot onze sterrenwacht. Het is wat moeilijker om studenten iets wetenschappelijks te bieden omdat wij met onze apparatuur niet opkunnen tegen de hoofdkijkers op de universiteiten en dehigh end CCD’s en spectrografen die zij daar gebruiken. Maar daarentegen hebben wij wel veel ervaring met het verwerken van data en het waarnemen zelf. Als je dus op zoek bent naar een plek om een foto te maken, wat hulp met het verwerken hiervan of wat waarneemtijd dan kun je bij ons terecht. In ruil voor onze tijd en middelen vragen we van jou dat je onze sterrenwacht onder de aandacht brengt in je vriendenkring. We hebben nog niet de mogelijkheid om fotometrie uit te voeren op hoge magnitude sterren en hebben helaas ook geen high end spectrograaf.

Voorbeeld:

Je kunt bij ons een one-shot color dataset maken van een melkwegstelsel of nevel en we helpen je met het verwerken van de set, zie onze foto’s voor een impressie van het resultaat.