Voor leden

Voor leden

Lid zijn van onze sterrenwacht heeft een aantal voordelen. Wat ons als vereniging vooral samenbrengt is een gedeelde passie om samen de geheimen van het heelal te ontdekken en die ook te delen met onze bezoekers. Dat is dan ook het bestaansrecht van onze sterrenwacht en vereniging!

In onze statuten hebben we als doelstelling opgenomen dat we de weer- en sterrenkunde populariseren onder een zo groot mogelijk publiek. En dat we samen bezig zijn met wat ons interesseert. Dit kan zijn waarnemen, astrofotografie, wetenschappen zoals theoretische natuurkunde, wiskunde of fysica. Het belangrijkste is dat we samen plezier hebben aan onze eigen hobby en dat we samen zo veel mogelijk mensen informeren en enthousiasmeren over de wonderen van het heelal en de wetenschap die al deze ontdekkingen mogelijk heeft gemaakt en nog steeds nieuwe ontdekkingen brengt.

Wat kun je als lid verwachten naast de periodieke samenkomsten, de gezellige en leerzame WhatsApp groep en het plezier om op Kijkavonden met telescopen onze bezoekers Oeh! en Aah! te laten roepen?

Basiscursus

Elk jaar organiseren we één of meer beginnerscursussen. Als je langer dan 2 maanden lid bent kun je deze cursus gratis bijwonen en hoef je alleen het boek zelf te kopen. De cursus vindt meestal plaats in het voor- en najaar en gaat door bij voldoende aanmeldingen.

Kortingen

Al onze leden kunnen met korting kopen bij:

  • Ganymedes. U ontvangt als lid 10% korting als u aangeeft dat u lid van onze sterrenwacht bent. Bij twijfels kan het bestuur u helpen door Ganymedes in te lichten over uw lidmaatschap. Bel wel even vooraf met Ganymedes zodat zij de korting kunnen verlenen.
  • Bij de Duitse webshop Teleskop-Express krijgt u in principe 10% korting maar dit geldt niet voor boeken (helemaal geen korting!) en oculairen (korting maximaal 7%). Mogelijk zijn er meer uitzonderingen maar die zijn op moment van schrijven niet bekend. Ook hier moet u aangeven dat u lid bent van onze vereniging en bij twijfels kan het bestuur u helpen. Neem dus vooraf contact op met TS!
Deze afspraken zijn ‘historische afspraken’ waar wij verder geen keiharde aanspraak op kunnen maken. Maar gezegd moet worden dat dit al jaren (in het geval van Ganymedes zelfs decennia!) lang goed gaat.
Werkgroepen
Leden van de Sterrenwacht Midden-Nederland kunnen zelf met de telescopen en andere instrumenten van de sterrenwacht de sterrenhemel waarnemen. Als je zelf met de instrumenten wilt werken dan kan dat natuurijk na een kleine gebruikers opleiding vooraf. U krijgt een instructie van één van de ervaren leden (de zgn. “Operators”). Bent u eenmaal zelf Operator dan kunt u zelfstandig de kijker(s) gebruiken en andere leden opleiden tot Operator. De Operators krijgen zelfstandige toegang tot de sterrenwacht en dit is vrij uniek! U kunt dan zelfstandig met de grote telescoop gaan waarnemen in de sterrenwacht.
De Werkgroep Astrofotografie timmert hard aan de weg te fotograferen met onze speciale astrofotografische setup. U moet ook hiervoor Operator én lid van de Werkgroep Astrofotografie zijn. Neem contact op met één van de leden van deze werkgroep als je mee wilt doen.
Daarnaast is de Werkgroep Radioastronomie actief. Het huidige meerjarige project is om een kaart (na) te maken van de Melkweg in de waterstoflijn, zoals dat in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd gedaan in Nederland. Hiervoor is nieuwe software geprogrammeerd in Python, worden er steeds betere ontvangers gemaakt en is er zelfs een eigengemaakte radioschotel in bedrijf.
Lezingen
Met enige regelmaat organiseren we interessante lezingen voor het publiek. Meestal in de periode oktober tot maart. Als lid kun je daar gratis bij aanwezig zijn.
Eigen initiatieven
Onze sterrenwacht is erg blij met initiatieven van onze leden. Dit kan een gast-les zijn bij een school, een Kijkavond organiseren in je eigen straat etc. De vereniging zal je bij zulke initiatieven met raad en daad steunen.