Onderwerp: varend over de Eem vallende sterren en sterrenbeelden kijken. Onder begeleiding van Andries Boone van de Sterrenwacht Midden-Nederland
Waar: aan boord van het fietsboot ‘Eemlijn’.
Wanneer: 12 augustus 2015, vertrek om 23.00 uur vanuit de Eemhaven ter
hoogte van Grote Koppel 18. Terugkomst: ca. 0.30 uur.
Voor wie: voor iedereen die graag uitleg vallende sterren wil zien, met uitleg
over de sterrenhemel.
Toegang: prijs per passagier: € 5,00.
Aanmelden: jos.fleer@kpnmail.nl

LET OP! Maximaal 100p, wacht niet met reserveren. Bij regen zal de Eemlijn niet uitvaren. Op nummer 06-51942279 kunt u op 12 augustus navragen of er gevaren wordt.

Elk jaar rond 12 augustus zijn er veel meteoren te zien aan een heldere en donkere hemel. Zo tegen de ochtend kan een waarnemer tot 50-60 meteoren per uur tellen. De meteoren zijn kleine stofdeeltjes die op ongeveer 80 a 100 km hoogte in de dampkring van onze aarde verbranden en waarbij de intense druk en hitte een lichtspoor achterlaat. Dit jaar zijn de omstandigheden goed omdat de Maan afwezig is!

De vallende deeltjes zijn afkomstig van de komeet 109P/ Swift-Tuttle welke eens in de 133 jaar terug keert in de binnenste delen van ons zonnestelsel. De komeet werd onafhankelijk van elkaar ontdekt op 16 juli 1862 door Lewis Swift en op 19 juli 1862 door Horace Parnell Tuttle. De komeet draagt dus de naam van deze twee astronomen.

De meteoren lijken a.h.w. uit één punt (de zgn. radiant) ter hoogte van het sterrenbeeld Perseus te komen, vandaar de naam Perseïden. In zijn baan om de aarde gaat de aarde ieder jaar weer rond 12-13 augustus door deze wolk stofdeeltjes heen, vandaar dat de meteoren van de Perseïden ieder jaar rond die tijd te zien zijn. Er zijn nog meer van dergelijke wolken waar de aarde op gezette tijden doorheen gaat en deze zijn dus genoemd naar het betreffende radiant-sterrenbeeld (Leoniden, Lyriden, Orioniden, etc.).

Fietsboot vol? Op de sterrenwacht Midden-Nederland wordt een dag later, op 13 augustus, ook naar de meteoren gekeken. U bent ook daar van harte welkom zodra de schemer invalt. U hoeft zich hier niet voor aan te melden en de toegang is gratis. Onderschat de temperatuur niet, en neem een ligstoel mee.

Voor meer informatie over de sterrenwacht zie http://www.sterrenwacht-mn.nl

De sterrenwacht is ook op Facebook en Twitter te vinden (@sterrenwachtmn).