Ons verhaal

“Sterrenwacht Midden-Nederland” is op 1 maart 1987 opgericht als KNVWS Afdeling Amersfoort en heeft anno 2019 ongeveer 80 leden en een aantal donateurs. De sterrenwacht is gelegen in Park Schothorst te Amersfoort en het hart van Nederland. In plaats van de bekende markante koepel heeft de sterrenwacht een groot schuifdak maar is desondanks niet minder sterrenwacht! Sterker nog: wij zijn erg blij met ons schuifdak want dat heeft voordelen. De gehele hemel is te zien en een hele leuke bijkomstigheid is dat je vanuit de kijkerruimte lekker rond kan kijken, bijvoorbeeld met een verrekijker.

Onze leden stellen het publiek in staat om te genieten van de sterrenkundige verschijnselen door u zelf te laten kijken door onze grote telescoop (of de handzamere modellen) naar bijvoorbeeld de maan, de zon of de planeten. In de winter, als het goed donker is, kunnen we winterobjecten bekijken zoals de sterrenstelsels, de Orionnevel, planetaire nevels en sterrenhopen. Tijdens deze waarnemingen wordt er natuurlijk ook het één en ander verteld over waar je naar kijkt.

Het stadspark waarin onze sterrenwacht is gelegen werd in 1987 geopend voor publiek en is vrij toegankelijk. Het park is een afspiegeling van de landschappen in de omgeving van Amersfoort. Zo is er een heidevegetatie en een polderlandschap te zien. Ook komen er zeldzame orchideeën en andere plantensoorten voor. Naast de natuur zijn er ook diverse verenigingen aanwezig die zich op het gebied van de natuur bezig houden zoals de bijenhouders, tuinders en natuurlijk wij zelf, als sterrenkundigen. Ook is in het park het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie gevestigd. Er is dus genoeg te zien!