UPDATE! De sterrenwacht is op de nacht van de maansverduistering vanaf 02:00 geopend!

In de vroege ochtend van maandag 28 september vindt een totale maansverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland. De eclips begint rond 2:10 uur, en gedurende meer dan vijf uur is te zien hoe een hap uit de maan eerst groter wordt, totdat de maan ruim een uur lang totaal wordt verduisterd, en daarna weer afneemt. De eclips is bij een heldere hemel in z’n geheel zichtbaar in onze streken. De maansverduistering eindigt om ongeveer 7:24 uur.

Bij een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Tijdens de totaliteit van de eclips, tussen 4:11 en 5:24 uur, kan direct zonlicht het maanoppervlak niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert wordt echter afgebogen in de aardatmosfeer en valt nog wel op de maan, waardoor deze niet helemaal donker is en een rode gloed vertoont. Dit wordt ook wel een ‘Bloedmaan’ genoemd. De maan staat op dat moment circa 25° boven de zuidwestelijke horizon en is dus goed zichtbaar. “De maansverduistering is heel goed te zien met het blote oog, maar een  verrekijker of telescoop geeft een nog duidelijker beeld”, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com.

Op dit moment is de weersverwachting voor maandagochtend relatief gunstig; er is een redelijke kans dat de eclips bij heldere hemel of tijdens een opklaring te zien is. Van der Sluys geeft als tip om eventueel alleen de eerste of tweede helft van de verduistering te gaan bekijken – daar gebeurt hetzelfde als in het andere deel, maar dan in omgekeerde volgorde.

Maansverduisteringen komen gemiddeld meer dan tweemaal per jaar voor, en zijn overal op aarde zichtbaar waar de maan op dat moment boven de horizon staat. Bijna 40% van de maansverduisteringen deze eeuw is totaal. In onze streken zit tussen twee totale maansverduisteringen waar ten minste het maximum zichtbaar is gemiddeld iets meer dan twee jaar. De vorige totale maansverduistering die in Nederland goed zichtbaar was vond plaats in 2011, en de volgende is op 27 juli 2018, al kunnen we volgend jaar op 16 september en op 11 februari 2017 minder imposante maansverduisteringen in de bijschaduw waarnemen.

(Bron: NOVA Informatie Centrum / Foto: Eclips december 2011 door Letian Wang)