Veel van onze leden zijn razend enthousiast over de komeet NEOWISE, officieel C/2020 F3 NEOWISE.
Nu het vrijdagnacht voor het eerst weer helder was, zijn diverse van onze leden eropuit getrokken, gewapend met verrekijkers en camera’s. Maar de verrekijkers blijken niet eens nodig om de komeet te kunnen zien. Enkele citaten uit onze appgroep: “Tjeemig! Ik was even wakker geworden en dacht, ik probeer het eens met een verrekijker buiten. Totaal niet nodig, supermakkelijk zichtbaar!
Ongelooflijk! Heb ik nog nooit gezien” “Hier ook. Stap uit de auto en boem! Prachtig!” “Toen ik om iets voor 3:00 uit de auto stapte was hij meteen te zien. Zoeken was niet nodig.” Een ander om 4:24:
“Ik geniet hier in de polder nog even na met de eenden rondom mij (veel gesnater) en koffie met speculaas. Foto’s zijn denk ik erg goed geworden – dubbele staart duidelijk zichtbaar en andere structuur. Stuur ik later deze ochtend door.” En weer een ander heeft gewoon thuis gekeken.
Hieronder enkele foto’s die afgelopen nacht gemaakt zijn.
Een komeet is een grote, vuile sneeuwbal, meestal zo’n 1 km diameter, die aangetrokken door de zon, een elliptische of parabolische baan om de zon maakt. Door de warmte van de zon verdampt hij deels als hij dichterbij komt en verliest zo stof en ijs. Dit stof en ijs wordt weggeblazen door de druk van het felle zonlicht en vormt de voor kometen kenmerkende staart. Naarmate de koers van de komeet ten opzichte van de zon verandert, verandert ook de richting van de staart. Soms zijn er dus meerdere staarten te onderscheiden.
De komeet C/2020 F3 (NEOWISE) is in maart 2020 ontdekt. Op 3 juli was hij het dichtste bij de zon en bevond zich op zo’n 0,29 AE van de zon. (De aarde bevindt zich op 1 AE van de zon). Deze komeet is momenteel, vrij laag, aan de noord-westelijke hemel als het ’s avonds net donker is met het blote oog te zien. Vrij uitzicht op het noorden is dus wel belangrijk.
Meer informatie: http://hemel.waarnemen.com/