De sterrenhemel van maart en april 2018

M51: Draaikolk nevel

Door: Andries Boone

Het wordt lente

De winterhemel maakt nu steeds verder plaats voor de lente hemel, met sterrenbeelden als Leeuw en Maagd. Wie de winter sterrenhemel met het bekende sterrenbeeld Orion nog wil zien, moet na zonsondergang niet te lang meer wachten, anders is het al ondergegaan in het westen. Dit geldt ook voor de overige winter-objecten zoals de heldere ster Sirius die links onder Orion staat, de helderste ster van ons halfrond, de rode ster Aldebaran, hoofster van het sterrenbeeld Stier (Taurus) en het Zevengesternte (Plejaden).

Het voorjaar is een gunstige tijd voor het bekijken van een aantal interessante objecten rond het sterrenbeeld De Grote Beer, dat nu hoog aan de Noordelijke hemel staat. Bewonder het Boode stelsel M81/M82, waar je bij een matige vergroting 2 stelsels in één beeldveld kunt zien: M81 van bovenaf en M82 op de zijkant, wat een soort sigaarvorm oplevert.

Een tweede topic in de lente is het sterrenbeeld Maagd, met een aantal interessante objecten in het zgn. Virgo cluster, waaronder M87. Hier is wel een grotere telescoop van 10 inch (25 cm) doorsnede (of liefst nog meer!) voor nodig:

Virgo cluster M87

Als uitdaging: vindt het prachtige stelsel M51 (Draaikolknevel), dat dicht bij de staart-ster de Grote Beer (Alkaid) staat. Met een Magnitude rond de 8 is dit in onze regio een lichtzwak object, maar de voldoening is des te groter als je dit in beeld krijgt, of nog beter: er een fotosessie van kunt maken!

M51: Draaikolk nevel

Bijzondere planeten samenstanden

In de vroege morgen, vóór zonsopgang, zien we de komende weken laag in het zuiden de planeten Jupiter, Mars en Saturnus. Er zijn 2 mooie samenstanden: op 3 april en op 7 april a.s. Want op 7 april komt de maan er ook bij! Kijk rond 05.30 uur naar deze samenstand, die de moeite van het vroege opstaan waard kan zijn!

Maan, Saturnus en Mars op 7 april

Venus en Mercurius zijn ‘s avonds net voor zonsondergang in het westen te zien.

Saturnus en Mars op 3 april
Saturnus en Mars op 3 april
Maan, Saturnus en Mars op 7 april
Maan, Saturnus en Mars op 7 april

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venus en Mercurius

Jupiter, Saturnus en Mars worden de komende maanden wel steeds eerder zichtbaar, maar blijven helaas laag erg aan de hemel staan. Saturnus en Mars zo laag, dat ze in stedelijk gebied in de ‘gevarenzone’ komen (lager dan 15 graden elevatie). Neptunus (Dierenriembeeld Waterman, Magnitude 7,85) is in principe nog wél te zien (maar alleen voor gevorderden).

De aankomende zomerhemel

In de loop van de nacht wordt ook de zomerhemel al weer zichtbaar. Maar daarover later!