Apparatuur

Meade 14″ LX200R

Onze hoofdkijker voor visueel gebruik (kijken) is een grote Meade LX200 ACF met een 14″ (35cm) opening met een F10 brandpunt. Dit is voor Nederlandse begrippen een zeer grote kijker en daarmee natuurlijk onze grote publiekstrekker. Deze telescoop blinkt uit op de maan en planeten en planetaire nevels. Maar ook voor het zogenaamde deepsky werk is hij heel erg goed geschikt! Ook in de lichtvervuilde omgeving waarin Amersfoort ligt kun je de heldere objecten nog mooi laten zien zeker als we er wat filters bij gebruiken.

Deze kijker gebruiken we verder ook om de zon te laten zien. We voorzien de kijker dan van een speciaal zonnefilter waarmee je de zon in zogenaamd ‘witlicht’ kunt zien. Van het zonlicht wordt dan 99,99% tegengehouden waardoor je veilig naar de zon kan kijken. Goed te zien zijn dan zonnevlekken en de (super)granulatie op het zonsoppervlak.

Buiten de openingstijden gebruikt de werkgroep Astrofotografie deze kijker voor het ‘webcammen’ van de zon, maan en planeten.

Coronado H-alpha interferentie filter

De “Ha-kijker” is een speciale zontelescoop waardoor je de protuberansen en filamenten (de ‘vlammen’) van de zon kunt zien. Een zeer imposant gezicht! Deze kijker kunnen we buiten opstellen maar meestal lift deze telescoop op de LX200 kijker.

Celestron CGE astrofotografische setup

Onze astrofotografische opstelling bestaat uit een solide Celestron CGE montering waar diverse kijkers op kunnen worden geplaatst.Momenteel is dat de snelle Sky-Watcher Quattro-8S f/4 200mm. De werkgroep Astrofotografie gebruikt deze vaste opstelling om snel en makkelijk in het comfort van de sterrenwacht foto’s van deepsky objecten te maken. Hiervoor gebruiken zij een gemodificeerde DSLR en guidescope met volgcamera. Theoretisch zijn hier belichtingen tot 30 minuten mee mogelijk.

Dobsonian newton telescopen

We bezitten ook twee dobson telescopen van resp. 25 en 30 centimeter opening. Deze kijkers kunnen we eenvoudig buiten inzetten waarbij het leuk is dat de kijkers eenvoudig door het publiek zijn te bedienen. Uiteraard onder begeleiding.

Meteoren Radar

Niet iedereen zou het meteen denken maar je kunt met radio signalen meteoren horen en zien. We hebben een grote antenne op het dak die richting het zuiden staat gericht naar een ontvanger in zuid Frankrijk genaamd GRAVES. Deze militaire zender gebruikt men om de banen van satellieten en het ISS te controleren en zo koerscorrecties door te voeren. Wij gebruiken dit signaal dan weer om meteoren te detecteren.

Radiotelescoop

De sterrenwacht heeft een compacte radiotelescoop. Deze wordt gebruikt voor de ontvangst van radiosignalen vanuit de Melkweg. Hiermee kan een kaart worden gemaakt van de spiraalarmen in de Melkweg. Wij ontvangen de zgn. ‘Waterstoflijn’ op 1420.405 MHz (21,1 cm golflengte).

We treden hiermee in de voetsporen van de Prof. Oort en Van der Hulst van de Universiteit Leiden