Asteroid Day! (30 juni)

Onderwerp: Een avond over planetoïden
Spreker: Rob Walrecht (publicist, uitgever, sterrenkundige)
Locatie: Sterrenwacht Midden-Nederland, Schothorsterlaan 27, 3822 NA, Amersfoort
Start lezing: donderdag 30 juni 2016 van 20.00 tot ~22:30 (deur open om 19:45)
Toegang: €5,00 incl. een kop koffie, thee of fris. Leden van de sterrenwacht & Astra Alteria gratis toegang.

Op 30 juni is het Asteroid Day, een dag waarop er wereldwijd evenementen worden georganiseerd over die interessante maar soms levensgevaarlijke kleine buren: ‘asteroids’, in goed Nederlands planetoïden. 
Sterrenwacht Midden-Nederland en sterrenkunde promotor Rob Walrecht doen ook mee: ’s avonds is er in de sterrenwacht een lezing gevolgd door een vragen- en discussieronde.

Awareness
Asteroid Day is een wereldwijde ‘global awareness’ campagne die mensen bij elkaar brengt om te leren over planetoïden en over wat we kunnen doen om onszelf te beschermen tegen toekomstige inslagen van dit soort enorme rotsblokken. Het is op 30 juni want op die dag in 1908 was de grootste inslag van een planetoïde in de recente geschiedenis, in het dal van de rivier Toengoeska (Siberië).
De campagne is in februari 2014 begonnen door rockmuzikant en astrofysicus Brian May (van Queen!), met onder anderen de beroemde Stephen Hawking, astronoom Lord Martin Rees, evolutiebioloog Richard Dawkins, astronaut Rusty Schweickart en muzikanten Rick Wakeman en Peter Gabriel. De eerste Asteroid Day was in 2015.

Programma
In de Amersfoortse sterrenwacht bestaat het programma uit de lezing “Kleine werelden van het zonnestelsel”, door Rob Walrecht. In deze lezing vertelt Rob eerst het verhaal van de ontdekking van de planeten, dwergplaneten, planetoïden en andere ‘leden’ van het zonnestelsel. Daarna volgt een overzicht van het zonnestelsel vanuit verschillende perspectieven: de afmetingen van de hemellichamen, hun massa’s, hun afstanden tot de zon en de manier waarop het zonnestelsel is ontstaan.

Daarna worden enkele planetoïden uitgelicht, met name Ceres (de grootste) en Vesta (de nummer 3 op de ranglijst). Ook de huidige en toekomstige planetoïden-missies komen dan aan bod.

Na de lezing is er ruimte voor vragen en een gezellige discussie (ongeveer 30 minuten).

Scroll naar boven